Esteetön koti on toimiva ja turvallinen

Koti on paikka, jossa elämisen ja olemisen tulisi olla helppoa ja vaivatonta. Ikä, terveydentila, erilaiset vammat ja muut seikat voivat kuitenkin tuoda mukanaan haasteita, jotka heijastuvat suoraan asumisen laatuun. Esteetön rakennus huomioi liikkumis- ja toimintakyvyn rajoitteet, jotta arki sujuu kaikissa olosuhteissa parhaalla mahdollisella tavalla.

Rakennetun ympäristön esteettömyys on yhdenvertaisuuskysymys ja siihen velvoittaa myös laki. Esteettömyyden edellytykset luodaan jo maankäytön suunnittelu- ja kaavoitusvaiheessa. Tavoitteena ovat tilat, jotka ovat kaikille käyttäjille toimivia ja turvallisia.

Hyvin suunnitellussa esteettömässä asunnossa on hyvä asua kaikissa elämäntilanteissa, riippumatta ihmisen toimintakyvystä. Esteettömyyteen panostaminen on huomaavaisuutta kodin vieraita ja mahdollisia tulevia asukkaita kohtaan – sekä viisasta varautumista omaan tulevaisuuteen. Ei ole tavatonta, että asukkaiden tarpeet muuttuvat esimerkiksi ikääntymisen myötä, ja tämän huomioiminen edistää rakennuksen kestävää, pitkäaikaista käyttöä. Oman kodin esteettömyyttä voi parantaa milloin vain, mutta parhaiten se onnistuu, jos rakennus on alkujaan suunniteltu helposti muunneltavaksi.

Kivi on toimiva ja turvallinen esteettömän rakentamisen materiaali, josta syntyvät muun muassa liikkumista helpottavat, tasaiset luiskat ja luistamattomat pinnat.

Kivimateriaalit sopivat hyvin ulkotiloihin, sillä ne kestävät vaihtelevia sääolosuhteita. Sisällä asunnossa esteettömyyttä edistävät esimerkiksi tasoerojen välttäminen, riittävän leveät oviaukot ja tilavat huoneet, joissa on helppo liikkua myös pyörätuolilla tai rollaattorilla. Muuntojoustaviksi suunnitellut kivirakennukset palvelevat asukkaidensa tarpeita kaikissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa.