M1-merkki auttaa tekemään sisäilmaystävällisiä valintoja

Puhdas sisäilma on yksi laadukkaan, terveellisen ja turvallisen asumisen kulmakivistä. Siihen voidaan ja tulee vaikuttaa huolellisella suunnittelulla, tarkoituksenmukaisilla materiaalivalinnoilla ja toteuttamalla kaikki rakentamisen vaiheet asianmukaisesti ja oikeaoppisesti. Kodin sisustustuotteilla on myös merkitystä.

Hyvän sisäilman edellytyksistä huolehtiminen kannattaa, sillä ihminen viettää suuren osan elämästään sisätiloissa. Kodin tulee olla paikka, jossa on helppo hengittää.

Tutustuessaan sisäilma-asioihin oman kodin rakentaja tai rakennuttaja törmää usein M1-merkkiin, mutta asiaan vihkiytymättömille sen merkitys voi olla tuntematon. Mikä on M1-merkki, miten se liittyy sisäilmaan ja miksi se on tärkeä?

  • M1-merkki on Rakennustietosäätiö RTS:n myöntämä tyypin I ympäristömerkki, joka kertoo rakennusmateriaalien, ilmanvaihtotuotteiden, sisustustuotteiden ja kalusteiden päästöistä.
  • Päästöluokitus esittää vaatimukset tavanomaisissa työ- ja asuintiloissa käytettäville materiaaleille hyvän sisäilman laadun kannalta. M1-päästöluokituksen tuotteet ovat puolueettomassa laboratoriossa testattuja, tutkitusti vähäpäästöisiä materiaaleja ja siten sisäilman kannalta turvallisia vaihtoehtoja.

Käytännössä siis M1-merkki auttaa tekemään valintoja, jotka edistävät puhtaampaa sisäilmaa. M1-luokitusmerkki tuotteessa kertoo, että tuote ei haise ja että siitä ei haihdu haitallisia yhdisteitä sisäilmaan. Kivituotteet ovat tällaisia.

Kivipohjaisilla rakennusmateriaaleilla kuten betoni- ja kevytsoraharkoilla, muuraus- ja rappauslaasteilla sekä seinä- ja lattiatasoitteilla on kaikilla M1-luokitus. Poltettu tiili on poikkeusasemassa, sillä se voidaan Sisäilmastoluokitus 2018:n mukaan sisätiloja suunniteltaessa rinnastaa M1-tuotteisiin ilman testausta – sekin on siis yhtä lailla turvallinen valinta.

M1-merkki auttaa tekemään sisäilmaystävällisiä valintoja

Puhdas sisäilma on yksi laadukkaan, terveellisen ja turvallisen asumisen kulmakivistä. Siihen voidaan ja tulee vaikuttaa huolellisella suu…

Rakennuksilla on selkeä vaikutus hyvinvointiin

Hyvä tila on tarkoituksenmukainen, turvallinen ja viihtyisä. Rakenteet suunnitellaan ja tehdään niin tiiviiksi, että niiden läpi ei ku…

Muurimestari-talo on uutta vanhoja tapoja hyödyntäen

Helsingin Oulunkylään aletaan alkukesällä 2022 rakentaa asuinkerrostaloa, jonka runkorakenne on tuttu jo vuosisatojen takaa.

− Muur…

Sisäilmaesteetöntä rakentamista – kyllä kiitos

Terve talo -konsepti tarkoittaa rakentamista sellaisilla periaatteilla, että rakennusmateriaalit eivät aiheuta tai edesauta sairastumista …