Helppohoitoisuutta ja siisteyttä pihaan kivellä ja betonilla

Osalle meistä puutarhan hoitaminen on suuri intohimo ja jopa terapiaa. Toiset taas haluaisivat nauttia kauniista pihasta mahdollisimman vähällä vaivannäöllä. Täysin hoitovapaata puutarhaa ei ole olemassa, mutta pihasuunnittelun ja oikeanlaisten valintojen avulla voidaan lisätä ylläpidon mielekkyyttä ja vähentää siihen kuluvaa aikaa.

Pihan ja puutarhan ulkonäköön sekä kunnossapidon määrään voi vaikuttaa monin tavoin. Hoidon kohtuullistaminen ei sulje pois pihan viihtyisyyttä. Siisti ja helppohoitoinen piha myös kasvattaa kiinteistön arvoa. Erityisesti myyntitilanteessa tyylikäs piha lisää kiinnostusta, mikä vaikuttaa hintaan ja lyhentää myyntiaikaa.

Huolettomat betonikivet ja -laatat

Betonisten pihakivipinnoitteiden puhtaanapito on helppoa. Ne pysyvät siisteinä pääsääntöisesti harjalla lakaisemalla. Puhdistamiseen voi käyttää myös lehtipuhallinta ja tarvittaessa painepesuria. Huolettomuutensa ohella betonikivi ja -laattapinnat vähentävät hiekan ja kuran kantautumista sisätiloihin, mikä puolestaan vähentää kodin siivoamisen tarvetta.

Pihakiviperheen tuotteet sopivat kivityypistä riippuen niin ajoalustojen, pihakäytävien kuin oleskelualueiden päällysteeksi. Niillä voi latoa sekä ”kantti kertaa kantti” että kaarevia muotoja ja jopa ympyriäistä päällystettä. Tuote- ja värivalikoimiin sekä pinnoitteiden muihin ominaisuuksiin voi tutustua muun muassa kivivalmistajien kotisivuilla ja näyttelypiholla.

Kiveä huoltoalueet

Kovia pinnoitteita kannattaa suosia myös huoltopihan ja -telineiden alustoilla. Esimerkiksi pyykinkuivaustelineitä näkee usein sijoitetun nurmikolle, jossa ne ovat ruohonleikkurin tiellä, ja siirrettävä syrjään ennen jokaista leikkuukertaa siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi. Päällystämällä huoltotelineiden alustat nurmipinnan tasoon asennettavalla betonilaatoituksella tai -kiveyksellä niin vai kuin ruohon leikkaaminen helpottuu. Kivipinnoite puoltaa paikkaansa myös jätesäiliön ja -katoksen alustana.

Sokkelin ja muurin vierustoille laattaa

Kosteusongelmien eliminoimiseksi sokkelien vierustat täytetään nykyään ilmavalla soralla ja viimeistellään sorakerroksen päälle asennettavalla betonilaattaverhouksella. Laatta- tai kiviraita on paikallaan myös muurien ja korotettujen istutuskaukaloiden tyvellä. Puutarhan ”pystyseinämien” vierustojen kiveämisellä tähdätään ylläpidon vaivattomuuteen. Ruohonleikkurin kulkiessa osittain kiveyksen päällä, ei sokkelin ja rakenteiden tyville jää viimeistelyä vaativia heinätupsuja.

Reunakivellä sora- ja viheralueet erilleen

Erityyppisillä rajauksilla on suuri rooli puutarhan ylläpidon keventäjinä. Mikäli esimerkiksi osa pihan käytävistä, tai muista alueista jätetään sorapinnalle, kannattaa vähintäänkin nurmikkoon rajoittuvat sora-alueet erottaa toisistaan selkeällä reunuksella. Nurmiheinillä on taipumus rönsyillä, joten raja nurmikon ja sorapinnan välillä hämärtyy nopeasti. Siron betonisen reunakiven avulla nurmikko pysyy kuosissaan ja sora-alueiden vihertyminen hidastuu.

Rajaa kasviryhmät betonikivillä tai -laatoilla

Nurmikolla sijaitsevien tai nurmikkoon liittyvien kasviryhmien rajat pysyvät tarkkoina reunustamalla ne betonikiviraidalla tai -laatoilla. On tärkeää, että kivet tai laatat asennetaan ympäröivän maanpinnan tasoon. Leikkurin terän on tällöin mahdollista niittää heinä kauttaaltaan siististi, eikä ruohotupsujen viimeistelyä käsin tai trimmerillä tarvita. Rajaukset estävät lisäksi nurmikon leviämisen kasviryhmiin, ja poistavat vuosittaisen kanttaustarpeen. Kiviraita palvelee nurmikon hoitoa helpottavana tekijänä myös valaisintolppien, puiden ja vaikkapa kasvimaan ympärillä.

Radikaalisti ilman nurmikkoa

Pienissä kaupunki- ja rivitalopuutarhoissa on mahdollista tehdä radikaaleja ratkaisuja pihan pintamateriaalien suhteen. Korvaamalla leikattava nurmikko kokonaan kivillä, katteilla ja kasveilla saadaan pihan hoidosta entistä vaivattomampaa. Mökkipihoilla ja luonnonläheisillä tonteilla kuntta eli metsänpohjasiirrännäinen on mainio vaihtoehto perinteiselle nurmikolle. Osan tonttia voi myös jättää luonnonvaraiseksi.

Lähde: Pihakivi.com

Tyytyväisiä asukkaita ympäri Suomen

Asuntorakentamisen asiakastyytyväisyys on Suomessa ilahduttavan korkealla tasolla. Omakohtainen ostokokemus nostaa tutkimusten mukaan merki…

Helppohoitoisuutta ja siisteyttä pihaan kivellä ja betonilla

Osalle meistä puutarhan hoitaminen on suuri intohimo ja jopa terapiaa. Toiset taas haluaisivat nauttia kauniista pihasta mahdollisimman vä…

Huoltovapaa tiili on huolettoman elämän rakennusmateriaali

Tiilestä on muurattu taloja jo tuhansien vuosien ajan, eikä suosiolle näy loppua. Kun mietitään tiilen käyttöominaisuuksia, on helppo…

Kivitalo eläkevuosien kotina

Kerrostalojen sylistä, eteläsuomalaisen pikkukaupungin keskustasta löytyy moderni kaunis yksikerroksinen Lakkakivitalo Smaragdi 147. Se o…

Esteetön koti on toimiva ja turvallinen

Koti on paikka, jossa elämisen ja olemisen tulisi olla helppoa ja vaivatonta. Ikä, terveydentila, erilaiset vammat ja muut seikat voivat k…