Yksiaineinen massiivirakenne: Turvallinen, riskitön ja kestävä

Laadukkaiden ja ekologisten asuntojen rakentaminen on Pyhäselän Oma Osuuskunnalle uusi aluevaltaus. Toimitusjohtaja Anu Louhelainen kertoo, että osuuskunta halusi hyödyntää hallussaan olevaa arvotonttia ja rakennuttaa siihen arvojensa mukaisia asuntoja. Osuuskunnan sataprosenttisesti omistama yritys Pyhäselän Oma Kiinteistö Oy rakennuttaa neljä kerrostaloa Siihtalaan, vajaan kahden kilometrin päähän Joensuun ydinkeskustasta Pielisjoen tuntumaan. Utrantien puoleisilta parvekkeilta on näkymät Pielisjoelle sekä vehreään jokirantaan.

Neljässä kerrostalossa on kaikkiaan 42 asuntoa 30,5 neliön yksiöistä 75 neliön kolmen huoneen ja keittiön asuntoihin. Oma sauna on 35 asunnossa. Asuntojen sisustuksessa ja varustelussa on kiinnitetty huomiota ekologisuuteen, kestävyyteen ja laatuun. Tilat on myös suunniteltu esteettömiksi.

Yksiaineinen massiivirakenne

Talojen rakenneratkaisu tehtiin energiatehokkuutta, hyvää sisäilmaa ja pientä hiilijalanjälkeä painottaen. Se tarkoitti yksiaineista massiivirakennetta. Tavanomaisen elementtirakenteen sijaan talot on muurattu Wienerbergerin Poroton -kennoharkoista. Niillä saadaan massiivitiilirakennetta vastaavat ominaisuudet. Yksiaineinen porotonseinärakenne on Louhelaisen mukaan kestävä ja turvallinen. Ulkoseinissä ei ole erillistä lämmöneristekerrosta eikä muovista höyrynsulkua.

– Kastepisteen muodostumisesta ei tarvitse huolehtia. Rakenne pystyy sitomaan ja luovuttamaan vesihöyryä ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa eli niin sanotusti hengittämään. Massiivirakenne on miellyttävä asua: se pitää talvella kylmän loitolla ja pysyy kesähelteilläkin helposti viileänä. Poroton-kennoharkkorakenne täyttää sellaisenaan ulkoseiniltä vaadittavan 0,17 W/m2 K lämmöneristävyysvaatimuksen. Väliseinät ovat elementtirakenteiset, Louhelainen toteaa.

Energiaratkaisut luupissa

Osuuskunta halusi panostaa niin kohteen hyvään sisäilmaan, mutta myös energiaratkaisuihin ja hiilineutraaliuteen. Jopa 99 % huoneistojen ja käyttöveden lämmityksestä toteutetaan maalämmöllä. Käytössä on myös maaviileä, jota jaetaan huoneistoihin puhallinkonvektoreilla. Kohteeseen oli jo alun perinkin suunniteltu oma aurinkovoimala. Sähkön hinnan noustessa osuuskunta lisäsi aurinkopaneeleiden määrää. Nyt voimalasta riittää sähköä aurinkoiseen vuodenaikaan paitsi yhtiön sähköntarpeisiin ja sähköautojen lataukseen verkkoonkin myytäväksi. Jopa 25 % kiinteistösähköstä saadaan aurinkopaneeleiden avulla.

– Osakkaat päättävät yhdessä, mitä ylimääräisellä sähkötuotolla saaduilla rahoilla hankitaan vai käytetäänkö ne kokonaan osakkaiden hyväksi jo nyt edullisen hoitovastikkeen kustannuksiin, Anu Louhelainen kertoo.

Rakennusten energiatehokkuusluokka on A.

Märkätilat turvallisesti kivestä

Joka-aamuinen virkistävä suihku, lenkkisauna ja rentouttava vaahtokylpy raskaan viikon päätteeksi – nämä ovat monelle meistä tärke…

Paloturvallista asumista kivitalossa

Kun puhutaan turvallisesta asumisesta, moni ajattelee ensimmäisenä paloturvallisuutta. Aivan syystä, sillä tulipaloja sattuu Suomessa vu…

Väestönsuojat: kivenkovaa turvaa poikkeustilanteissa

Turvallinen asuminen ja elämä yhdistetään yleensä kotiseinien sisäpuolella vietettyyn aikaan. Vakavien poikkeustilanteiden varalta tar…

Yksiaineinen massiivirakenne: Turvallinen, riskitön ja kestävä

Laadukkaiden ja ekologisten asuntojen rakentaminen on Pyhäselän Oma Osuuskunnalle uusi aluevaltaus. Toimitusjohtaja Anu Louhelaine…