Paloturvallista asumista kivitalossa

Kun puhutaan turvallisesta asumisesta, moni ajattelee ensimmäisenä paloturvallisuutta. Aivan syystä, sillä tulipaloja sattuu Suomessa vuosittain tuhansia, ja ne ovat merkittävä uhka sekä hengelle että omaisuudelle. Palot voivat syttyä inhimillisen virheen, huolimattomuuden tai täysin itsestä riippumattoman syyn kuten rikkoutuneen kodinkoneen vuoksi. Turvallisuutta lisääviä ratkaisuja onneksi on olemassa, ja niihin tulisi kiinnittää huomiota jo asunnon rakennuttamista tai hankintaa suunniteltaessa.

Eri rakennusmateriaaleilla on erilaisia ominaisuuksia, joiden vaikutus asumisen turvallisuuteen on tärkeä ymmärtää. Kivimateriaalien parhaita puolia on niiden palamattomuus.

Talo, jonka runko on rakennettu betonista, harkoista tai tiilistä, ei syty eikä sula, vaikka salama iskisi. Tämä ei toki tarkoita sitä, ettei kivitalon asukkaan tarvitsisi noudattaa normaalia huolellisuutta ja varovaisuutta siinä missä muidenkin. Tuli voi aina syttyä talon sisällä ja levitä irtaimistossa, joten palovaroittimien ja kotivakuutuksen on syytä olla kunnossa. Kiviset seinät kuitenkin säilyttävät kantavuutensa kovassakin kuumuudessa, eivätkä ne itsessään levitä paloa. Tämä antaa hätätilanteessa korvaamatonta lisäaikaa sammutustöihin ja pelastautumiseen.

Jos, tai pikemminkin kun, kivitalossa syttyy huoneistopalo, jopa naapurihuoneistonkin asukas on turvassa omassa asunnossaan. Kivitalossa paloturvallisuus ei perustu sprinklereihin, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa vikaantua, vaan kiven sisäänrakennettuun palonkestävyyteen, joka ei petä missään tilanteessa. Tärkeintä on se, että ei lähde asunnostaan porraskäytävään, joka voi täyttyä äkkiarvaamatta tappavasta savusta, vaan odotella pelastajien saapumista asunnossaan.

Kun rakenteet on tehty palamattomista ja kosteutta kestävistä materiaaleista, rajoittuu palo kerrostalossakin useimmiten asuntoon, jossa palo on syttynyt. Lisäksi sammutusvesistä aiheutuneet kosteusvauriot voidaan hoitaa rakenteita kuivattamalla. Tällöin palon rahalliset vahingot jäävät pienemmiksi.

Talon runkomateriaalien ohella valveutunut asunnon hankkija kiinnittää huomiota myös asunnon sisätiloissa käytettyihin materiaaleihin aina eristeistä pintoihin ja huonekaluihin. Paloturvallinen koti on kokonaisuus, jossa kaikki yksityiskohdat on huomioitu. Kivipohjaisten materiaalien käyttö vähentää osaltaan riskejä merkittävästi.

Märkätilat turvallisesti kivestä

Joka-aamuinen virkistävä suihku, lenkkisauna ja rentouttava vaahtokylpy raskaan viikon päätteeksi – nämä ovat monelle meistä tärke…

Paloturvallista asumista kivitalossa

Kun puhutaan turvallisesta asumisesta, moni ajattelee ensimmäisenä paloturvallisuutta. Aivan syystä, sillä tulipaloja sattuu Suomessa vu…

Väestönsuojat: kivenkovaa turvaa poikkeustilanteissa

Turvallinen asuminen ja elämä yhdistetään yleensä kotiseinien sisäpuolella vietettyyn aikaan. Vakavien poikkeustilanteiden varalta tar…

Yksiaineinen massiivirakenne: Turvallinen, riskitön ja kestävä

Laadukkaiden ja ekologisten asuntojen rakentaminen on Pyhäselän Oma Osuuskunnalle uusi aluevaltaus. Toimitusjohtaja Anu Louhelaine…