ARA-palkittuja koteja monenlaiseen tarpeeseen

Asumiseen liittyvät niin kustannukset, asumisen ympäristövaikutukset, terveys, kodin viihtyvyys kuin turvallisuus. Kiviainespohjainen rakentaminen tarjoaa ratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja ovat pitkälti huoltovapaita. Massiivisuuden ansiosta niiden käytön aikana säästetään lämmityksen ja jäähdytyksen vaatimassa energiantarpeessa. Nämä vaikuttavat suoraan laskevasti rakentamisen ja edelleen asumisen hintaan. Samalla erilaiset innovaatiot koskien arkkitehtuuria tai muuta suunnittelua ovat tehneet rakennuksista kiinnostavia ja palkittujakin.

Koti on ihmiselle tärkeä paikka ja hyvä asuminen monen asian summa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) palkitsee vuosittain ”Vuoden parhaat ARA-neliöt” tunnustuksella kohteita, joissa keskeisenä myöntämisperusteena on rakennushankkeessa osoitettu esimerkillinen kehittämisote, jossa tavoitellaan vähimmäistasoa korkeampaa laatua ja samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista. Kohteissa arvostetaan erityisesti arkkitehtuuria, asuntojakauman monipuolisuutta, esteettömyyttä ja tavoitetta elinkaarikestävyydestä. Arkkitehtuurinsa puolesta rakennusten voidaan nähdä jo nyt liittyvän arkkitehtuuri-ikonien harvalukuiseen joukkoon.

Pyhätunturintie 2, Helsingin Mellunmäki

Vuoden parhaat ARA-neliöt 2022 -tunnustuspalkinnon korkotukilainoitetulle uudishankkeelle sai Pyhätunturintie 2, Helsinki. Kohteen omistaa Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka), ja se valmistui syksyllä 2021.

Pyhätunturintie 2 Helsingin Mellunmäessä muodostuu kahdesta asuinrakennuksesta ja pihakannen alla olevasta autohallista. Toinen rakennuksista on kolmiportainen, seitsemän kerroksinen lamellitalo ja toinen kolmikerroksinen pienkerrostalo. Rakennuksissa on yhteensä 107 tavallista vuokra-asunto, joiden keskipinta-ala on 53,6 m2. Asuntojen keskimääräinen vuokra neliöltä kuukaudessa on 13,51 euroa.

Sukupolvienkortteli, Helsingin Jätkäsaari

Sukupolvienkorttelissa Helsingin Jätkäsaaressa on kolme yhtiötä, joissa on asuntoja opiskelijoille, erityisryhmille ja perheille. Korttelista on tiloja myös monenlaiseen vapaa-aikaan ja tekemiseen. Rakennusten läpi kulkee esteetön reitti, jota pitkin pääsee suurimmaksi osaksi sisäkautta korttelin yhteisiin tiloihin. Niissä on mm. ravintola, talopesula, kuntosali, elokuvatila. Pihalla on pyöräpaikat merikonteissa. Korttelin yhteisöllisyyttä korostava konsepti on edustanut uutta ajattelua Suomessa, ja se sai Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnon 2017.

Espoon Asunnot Oy:n Magneettikatu 14

Espoon Saunalahdessa sijaitseva Magneettikatu 14 on 115 vuokra-asunnon kiinteistö ja hieno esimerkki siitä, miten rakennuksen voi suunnitella ja toteuttaa laadukkaasti myös ARA-kohteena. Rakennuskustannukset olivat 3154 €/asm2 (sis. alv.). Kohteen alkuvuokra on 12,30 €/asm2.

Magneettikatu 14 koostuu kolmesta kuusikerroksisesta rakennuksesta. Arkkitehtonisessa toteutuksessa on onnistuttu yksinkertaisin tehokeinoin luomaan moderni, mutta samalla ajaton lopputulos.

Kahden pistetalon väliin jäävän kaarevan talon pyöreälinjaisuus on otettu osaksi myös sisäpihan puolen julkisivuarkkitehtuuria, jossa rakennuksen nurkkien pyöristetyt linjat yhdessä valkoisen rappauksen kanssa henkivät funktionalistista ajattomuutta.

Kohde on saanut myös Kestävä Kivitalo -palkinnon vuonna 2017.

 

Espoon Suviniityn asumisoikeusasunnot ovat aikaa kestävää arkkitehtuuria

Espoon Suviniityn uusi asuinalue näyttää muodostuvan omaleimaiseksi uudeksi asuinalueeksi. Erityisen viehättävä kokonaisuus valmistui …

ARA-palkittuja koteja monenlaiseen tarpeeseen

Asumiseen liittyvät niin kustannukset, asumisen ympäristövaikutukset, terveys, kodin viihtyvyys kuin turvallisuus. Kiviainespohjainen ra…

Mallia Lappeenrannasta: Harkoista rivitaloja opiskelijoille

Skinnarilan kaupunginosa Lappeenrannassa sijaitsee LUT-yliopiston kampuksen naapurissa. Syksyllä 2021 LUT:iin hyväksyttiin 580 uutta tutki…