TA-Asumisoikeus Oy:n kerrostalo Lohjan asuntomessuilla sai Vihreä teko -palkinnon

Lohjan asuntomessuille valmistui vuonna 2021 TA-Asumisoikeus Oy:n kerrostalo, jossa yhdistyvät ilmastoystävällisyys, yhteisöllisyys ja kohtuuhintaisuus. Talo sijaitsee korttelissa, jossa on TA Asumisoikeus Oy:n kohteen lisäksi Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n talo ja Hoivatilat Oyj:n palvelutalo ja päiväkoti.

UKI Arkkitehdit suunnitteli korttelin kumppanuusprosessina kokonaisuudeksi, joka kannustaa asukkaiden kohtaamisiin. Jokainen talo tuo kortteliin asuinrakennuksen lisäksi tilan koko korttelin yhteiskäyttöön.

− TA-Asuntojen kerrostalossa on kerhotila erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen, palvelutalossa ravintola ja vuokratalolla kuntosali. Yhteistilat sijoittuvat korttelissa keskeiseen kohtaan, ja erottuvat myös visuaalisesti muista tiloista, kertooUKI Arkkitehtien arkkitehti Roni Koski-Tuuri.

Kattoterassilta avautuu näkymä järvimaisemaan.

Ympäristöystävällisen asumisen tulee olla kaikkien saavutettavissa

Lohjan asuntomessut oli vahvasti sitoutunut ilmastonäkökulman huomioimiseen. Projektivastaava Jenna Kotilehto työskentelee Lohjan kaupungilla Canemure-hankkeessa, jolla on pyritty vähentämään rakentamisen, asumisen ja liikenteen ilmastovaikutuksia asuntomessualueella.

− Hankkeen puitteissa olen kannustanut messutalojen rakentajia ilmastoystävällisiin valintoihin. Rakentamistapaohjeiden suosituksissa ilmastotoimet ovat näkyvässä osassa, kertoo Kotilehto.

Vihreä teko -teema oli mukana messualueella jo tontinhakuvaiheessa. Keväällä 2020 Lohjan kaupunki ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut julistivat messurakentajille kilpailun teeman parhaista toteutuksista messuilla. Kilpailun voittaneessa TA:n kerrostalokohteessa on monella osa-alueella vaikutettu hiilijalanjäljen hillitsemiseen.

− Voittajakohteen valinneen asiantuntijaraadin keskeinen viesti on, että myös pieni- ja keskituloisilla tulee olla mahdollisuus asua ilmastoystävällisesti ja viihtyisästi. Kohtuuhintaisenkin asuntotuotannon on osallistuttava rakentamisen päästöjen vähentämiseen.

Asuntomessualueella ei arvotettu eri rakennusmateriaaleja keskenään. Pikemmin haluttiin kiinnittää huomiota siihen, että kunkin rakennusmateriaaliryhmän sisällä rakennustuotteiden hiilijalanjäljissä on merkittäviä eroja.

Vihreä teko -palkinnon perusteena kokonaisvaltainen ratkaisu

TA:n talo on kumppanuuskorttelin taloista ainoa, joka pääsee energialuokituksessa A-luokkaan.

− Keskeisenä keinona on ollut energiatehokkuus ja ja kaukolämmön hyödyntäminen. Talo on erittäin energiataloudellinen ja kaukolämmön käyttö on optimoitu nykyaikaisella järjestelmällä. Talossa on aurinkopaneeleja ja asukkaat voivat itse seurata sähkön, lämmön ja veden kulutusta.

TA:n talolle toteutettiin kymmenen sähköauton latauspistettä. Sähköautoihin varautuminen oli periaatteena koko asuntomessualueella. TA:n kohteessa on myös panostettu pyöräpysäköintiin ja -säilytykseen.

Korttelissa on painotettu myös pihojen luonnon monimuotoisuuttaja hyötykasvillisuutta. Yhtiö tarjoaa jokaiselle asukkaalle mahdollisuuden omaan viljelylaatikkoon yhteisellä kattoterassilla. Lisäksi korttelin hulevesiratkaisu on toteutettu järkevästi, niin että vesi hyödynnetään esimerkiksi johtamalla se kaivoon, josta vettä voi ottaa viljelyksien kasteluun.

Lähde: Tiili-info.fi

 

Järkevät energiakorjaukset maksavat itsensä takaisin vuosien saatossa

Rakennusten energiankulutuksen vähentäminen on ajankohtaista niin ilmasto- kuin kustannussyistä. Uusissa rakennuksissa energiatehokkuus …

Selkeitä linjoja ja harkittuja tilaratkaisuja energiatehokkaassa kivitalossa

Kun opetuksen parissa työskentelevä Leppäahon pariskunta päätti asettua aloilleen Seinäjoelle, tuntui ensimmäisen omakotitalon rakent…

Energiatehokas koti säästää ilmastoa ja kukkaroa

Asuminen on Suomessa suurin yksittäinen päästöjen aiheuttaja, ja tähän vaikuttaa erityisesti asuntojen lämmitys.

Tehokkain keino v…

Hulevesien hallinta on tärkeä osa turvallisen ja toimivan rakentamisen kokonaisuutta

Omakoti- ja rivitaloasumisen parhaina puolina pidetään usein omaa pihaa, joka on kesäaikaan parhaimmillaan olohuoneen jatke: vilvoittava …

TA-Asumisoikeus Oy:n kerrostalo Lohjan asuntomessuilla sai Vihreä teko -palkinnon

Lohjan asuntomessuille valmistui vuonna 2021 TA-Asumisoikeus Oy:n kerrostalo, jossa yhdistyvät ilmastoystävällisyys, yhteisöllisyys ja k…

Mistä rakentamisen päästöt koostuvat?

Ilmastokeskustelun yhteydessä huomio kohdistuu usein rakentamiseen ja rakennettuun ympäristöömme. Eikä ihme, sillä rakennuksissa käyt…