Jylhästi kallioilla: As Oy Helsingin Jylhä
Helsingin Viikinmäen laelle, alueen upeimmalle paikalle on valmistunut harkkorakenteinen pienkerrostalon ja rivitalojen kokonaisuus. Kohde on nimetty osuvasti Helsingin Jylhäksi.
Asemakaavassa ideana oli, että koko kallio olisi räjäytetty pois. Rakennusten välissä oleva kallioalue on kaavassa merkitty LPA-alueeksi.
– Helsingin uusi autopaikkanormi tuotti sen verran vähemmän autopaikkoja, että ne saatiin mahdutettua mukaan ilman kallion räjäyttämistä, kertoo arkkitehti SAFA Mari Matomäki Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:stä tyytyväisenä.
Tonttien aikaisempi varaaja oli luopunut tontista, koska heidän suunnitelmiensa mukaan kallion louhiminen olisi tullut kalliiksi. Uusi suunnitelma sen sijaan säästi sekä kallion että mahdollistivat asuntojen rakentamisen kohtuullisella kustannuksella.
Korkealle ilmaan rakentaminen ei ole ihan jokapäiväistä Suomessa. Rakennesuunnittelija kuitenkin ratkaisi arkkitehtisuunnittelun mukaisen näyttävän tavan toteutukselle.
As Oy Helsingin Jylhän asunnot ovat pääosin joko kolmen tai neljän huoneen sekä keittiön perheasuntoja, tosin joukossa on pari yksiötä ja kaksiotakin.
Perheet otettiin selkeästi kohderyhmäksi jo suunnitteluvaiheessa. Asuntojen pohjaratkaisuihin sekä tilojen toimivuuteen ja kalustettavuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota. Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke, joka on yksi tila asuntoon lisää. Vaikka asunnot ovat hyvin tilavia, niissä ei ole asuntokohtaisia saunoja, vaan taloyhtiön sauna on kerrostalon ylimmässä kerroksessa ja vilvoittelua varten on myös iso lasitettu parveke.
– On hyvä, että tehdään kaikenlaisia taloyhtiöitä. Kaikki eivät välitä pienestä asuntosaunasta, joka toimii monella vain varastona, Matomäki näkee.
Monipuolisen asuntojakauman tavoitteet täyttyvät
Koko hanke sisälsi neljä asuntotonttia ja kaksi pysäköintitonttia, joille perustettiin kaksi yhtiötä, As Oy Helsingin Jylhä ja As Oy Helsingin Kalliopuisto. Jylhä rakennettiin kuluttajille RS-hankkeena ja Kalliopuisto asuntorahastolle vuokrakäyttöön. Siksi Kalliopuistoon suunniteltiin paljon pieniä asuntoja ja Jylhään suurempia. Helsingin Jylhä ja sen naapuriyhtiö Helsingin Kalliopuisto on toteutettu harkkorakenteisina.
Mari Matomäki sanoo halunneensa luoda Helsingin Jylhästä jännittävän linnavuorimaisen kokonaisuuden.
– Itselleni oli alusta asti selvää, että rakennuksen värit haetaan olemassa olevan kallion väreistä. Rappaus onkin taipuvainen moneen värisävyyn. Julkisivut ovat kaduille päin väriltään hyvin tummia ja sisäpihan puolelta vaalean valoisia.
Tontit ovat hyvin muodokkaita kallioita. Korkoerot ovat suuria, myös yksittäisten rakennusten kohdalla. Kaikki näkyviin jäävät louhinnat tehtiin tarkelouhinnalla. Isona ajatuksena pihoilla oli, että kallion reunoilla istuskellaan ja kallioilla makoillaan. Talojen väliin jää suojaisa sisäpiha, jossa lastenkin on hyvä leikkiä.