Kivitalon monimuotoisuutta puupinnalla
Kesän 2013 Asuntomessuilla Hyvinkäällä oli talo, joka sai huomiota erikoisesta julkisivumateriaalistaan. Lammi-Kivitalo Majan julkisivuverhous, sekä seinät että katto, oli toteutettu siperianlehtikuusella. Sisälle mennessä kuitenkin paljastui, että rakennus on kivitalo. Sen runko on tehty valuharkoista, välipohjat ontelolaatoista ja lattiat paikallavaletusta betonista.
Monelle omakotirakentajalle voi tuottaa päänvaivaa asemakaava, ja miten se määrittää rakennusten tietyt ominaisuudet: kuten rakennusten sijoittamisen tontilla, rakennuksen muodon, julkisivumateriaalin ja värin. Maja-talo on hyvä esimerkki siitä, miten puutaloalueellekin voi toteuttaa kivitalon.
Moni valitsee kodikseen kivitalon, koska pitää sen yksilöllisyydestä
Maja-talo on sisätiloiltaan hyvin selkeä ja asukkaidensa toiveiden mukainen. Talon yli 30 metriä pitkä, suorakaitainen, yksinkertainen muoto ilman ulokkeita ja lisänurkkia vaati paljon suunnittelulta, mutta samalla piti rakenteet yksinkertaisina.
Lievällä rinnetontilla oleva rakennus on kolmitasoinen. Sisääntulokerroksesta alaspäin on keittiö, oleskelutilat ja saunaosasto. Ylöspäin vanhempien ja lasten makuuhuoneet. Yhteisöllisyyttä kuvaa muun muassa se, että väliovia koko talossa on vain viisi. Alakerta on yhtenäistä tilaa ja makuuhuoneisiinkin käynnit aina avoinna.
– Pelkistetyt ratkaisut ovat olleet myös kustannustehokkaita, Salmiset toteavat.
Talon sisäpinnoissa, varsinkin saumattomissa lattioissa, on käytetty betonia tyylikkäästi. Kaakeleita tai parkettia ei haluttu minnekään.
– Usein asunnot ovat joko yksitoikkoisen siistejä tai ähkyyn asti sisustettuja. Me halusimme yhdistää rouheaa ja sileää pintaa. Koti ei saa olla tylsä, vaan toimiva ja viihtyisä.
Talo Maja on kolmikerroksinen, mikä mielletään kustannusmielessä usein kalliiksi. Tässä tapauksessa sopivasti kaltevalla rinnetontilla kolme tasoa oli oiva ratkaisu, koska tonttia ei tarvinnut muokata niin paljon kuin yksi- tai kaksitasoratkaisussa.