Kohtuuhintainen asuminen
Asumiseen liittyvät kulut nielaisevat joka kuukausi suuren osan ihmisen tuloista. Vuokran tai yhtiövastikkeen ja mahdollisen asuntolainanlyhennyksen lisäksi kukkaroa keventävät muun muassa sähkön ja muun energian kulutus, vesi- ja jätemaksut, asunnon kunnossapito, vakuutukset ynnä muut kulut.
Omiin asumiskuluihin voi vaikuttaa useammallakin tavalla. Asunnon sijainnista ja koosta tinkiminen säästää euroja, mutta myös materiaalivalinnoilla on merkitystä.
Kivipohjaisista rakennusmateriaaleista pystytään rakentamaan koteja kustannustehokkaasti, mikä lisää asumisen tasa-arvoa: hintojen ollessa maltillisia yhä useammalla on mahdollisuus oman kodin hankintaan tai kohtuullisempaan kuukausivuokraan. Moniin elämäntilanteisiin muokkautuvasta kivestä syntyvät myös pienemmät asunnot esimerkiksi opiskelijoiden tarpeisiin.
Myös energiatehokkuuden näkökulmasta kivi on edullinen valinta. Kuukausittainen sähkölasku voi etenkin talvipakkasilla kasvaa arvaamattoman suureksi, mikäli talon rakenteet mahdollistavat energiahukan. Energiatehokkaassa kivitalossa tätä huolta ei ole, vaan lämmityskulut pysyvät kurissa säätilan vaihteluista huolimatta. Ympäristökin kiittää! Lisäksi kivitalon asukas säästää vuosien varrella remonttikuluissa, sillä kestävä kivirakennus ei vaadi jatkuvaa korjailua tai huoltoa.
Monelle voi tulla yllätyksenä, että myös kotivakuutuksen hinnassa huomioidaan rakennusmateriaali ja kivitalon vakuutus on usein halvempi kuin puutalon. Syynä on kivitalon turvallisuus etenkin palotilanteissa. Tulipalon sattuessa korvattavat vahingot jäävät suurella todennäköisyydellä pienemmiksi rakenteiden ollessa palamattomia. Kysymys on siis rahan ohella turvallisuudesta – niin omaisuuden kuin asukkaiden.
Koko asumisen ajan kuluja tarkasteltaessa voi hahmottaa, kuinka kuukausittaisista säästöistä kertyy vuosien mittaan merkittävä summa. Materiaalivalintoihin kannattaa siis todella kiinnittää huomiota. Elämänlaatu paranee, kun asumiselta jää rahaa muuhunkin.