Väestönsuojat: kivenkovaa turvaa poikkeustilanteissa

Turvallinen asuminen ja elämä yhdistetään yleensä kotiseinien sisäpuolella vietettyyn aikaan. Vakavien poikkeustilanteiden varalta tarvitaan kuitenkin myös turvallisia kodin ulkopuolisia tiloja eli väestönsuojia. Vaikka asiaa arjessa harvoin tulee ajatelleeksi, on jokaisen hyvä olla selvillä, missä omaa kotia lähin väestönsuoja sijaitsee.

Väestönsuojat voivat olla kiinteistökohtaisia suojia – eli esimerkiksi taloyhtiön kellarissa sijaitsevia talosuojia – tai yhteiskäyttöön tarkoitettuja laajoja kalliosuojia. Esimerkiksi Helsingin keskustan metroasemat on varustettu väestönsuojiksi. Kaikkia väestönsuojia yhdistäviä ominaisuuksia ovat äärimmäinen kestävyys ja lujuus, käytännössä siis kivimateriaalit. Väestönsuojat jaetaan eri suojaluokkiin niiden ominaisuuksien perusteella, ja järeimmät suojat ovat joko teräsbetonista valmistettuja tai kalliosuojia. Maan alla sijaitsevien tilojen on määrä kestää vakaana ja sortumatta suuretkin katastrofit, eikä vaadittuja ominaisuuksia saavuteta kevyillä materiaaleilla.

Tilanteet, joissa väestönsuojia tarvitaan niiden varsinaiseen käyttötarkoitukseen, ovat onneksi harvinaisia. Kriisitilanteiden ulkopuolella tilat eivät kuitenkaan suinkaan mene hukkaan, vaan ne ovat hyvässä käytössä esimerkiksi varastoina, harrastustiloina tai pysäköintihalleina.

Väestönsuojaa voisikin verrata sarjakuvista tuttuun Teräsmieheen: supervoimiensa avulla katastrofeja estävä, haavoittumaton sankari on arjessa huomaamaton ja hiljainen Clark Kent. Tilanteen niin vaatiessa kauluspaita kuitenkin vaihtuu sekunneissa viittaan ja maailma pelastuu. Väestönsuojan käyttökuntoon laittaminen vie vain hiukan kauemmin – mikäli viranomaismääräys käyttöönotosta annetaan, suojat on saatettava kuntoon viimeistään 72 tunnin kuluessa.

Kivimateriaalien keskeisestä roolista yhteisen turvallisuutemme rakentajana kertoo se, että pelkästään Helsingissä on noin 5 500 väestönsuojaa, joissa on yhteensä noin 900 000 suojapaikkaa. Määrä kattaa paitsi vakituisten asukkaiden myös kaupungissa vierailevien ihmisten suojautumistarpeen. Hyvä näin – voimme siis elää arkemme rauhassa tietäen, että tarvittaessa supersankarin viitta heilahtaa lähellämme ja suojaavat kiviseinät löytyvät myös kodin ulkopuolelta.

 

Kuva: Hannes Heikura, Merihaan väestösuoja

Märkätilat turvallisesti kivestä

Joka-aamuinen virkistävä suihku, lenkkisauna ja rentouttava vaahtokylpy raskaan viikon päätteeksi – nämä ovat monelle meistä tärke…

Paloturvallista asumista kivitalossa

Kun puhutaan turvallisesta asumisesta, moni ajattelee ensimmäisenä paloturvallisuutta. Aivan syystä, sillä tulipaloja sattuu Suomessa vu…

Väestönsuojat: kivenkovaa turvaa poikkeustilanteissa

Turvallinen asuminen ja elämä yhdistetään yleensä kotiseinien sisäpuolella vietettyyn aikaan. Vakavien poikkeustilanteiden varalta tar…

Yksiaineinen massiivirakenne: Turvallinen, riskitön ja kestävä

Laadukkaiden ja ekologisten asuntojen rakentaminen on Pyhäselän Oma Osuuskunnalle uusi aluevaltaus. Toimitusjohtaja Anu Louhelaine…