Myyntiassistentti pitää langat käsissä tilauksista toimituksiin

Muuttaessaan Kurikkaan vuonna 2018 Elina Satto oli miettinyt täydellistä uravaihtoa myynti- ja konttorihommista käsillä tekemiseen tehdasympäristössä. Ruduksen Kurikan tehtaalla rekrytoija oli kuitenkin sitä mieltä, että Satton osaamisesta toimisto- ja myyntipuolella olisi heille enemmän hyötyä, vaikka betonielementtien tekeminenkin häneltä varmasti olisi onnistunut.

Kuka: Elina Satto
Työ: myyntiassistentti, Rudus
Alalla: reilun vuoden

Kurikan betonituotetehtaan valikoimiin kuuluvat julkisivuelementit, infra- ja kunnallisteknisiä tuotteita ja sen kautta toimitetaan Ruduksen maisematuotteita. Tehdas työllistää noin 60 henkilöä ja viime vuosina henkilöstön määrä on kasvanut tasaisesti. Yksi uusista tulijoista on Elina Satto, joka ennen tehtaalle tuloaan työskenteli yrittäjänä ja kiinteistövälittäjänä Turussa.

Satto on työstään Kurikassa ja muutosta uudelle paikkakunnalle tyytyväinen. Myyntiassistenttina hänen työhönsä kuuluvat muun muassa julkisivupuolelta kerrostaloseinäelementit ja sokkelikohteet. Jonkin verran myös infraa.

”Huolehdin tarjouksista, laitan tilaukset eteenpäin, hoidan logistiikkaa ja yhteydenpitoa työmaille toimituksista ja teen laskutusta”, hän listaa yleisimpiä tekemisiään.

Elina Satton aloitettua maaliskuussa 2019 tehtävässään hänen lähin kollegansa joutui vakavaan autokolariin vain päivää myöhemmin, ja Satto joutui hoitamaan työnsä kylmiltään. Hän kiittääkin esimiestään ja työkavereitaan avusta ja neuvoista, joita sai. Samaan hengenvetoon hän kehuu, että tehtaalla on tiivis työyhteisö.

”Olemme kuin perhe. Pidämme toisistamme huolta ja meillä kysytään kuulumisia muutenkin kuin työtehtävistä.”

Syksyllä 2020 Satton urapolku ottaa jo uutta suuntaa: ”Meillä on julkisivupuolella tulossa henkilömuutoksia ja alustavasti on puhuttu, että minä ottaisin eläkkeelle jäävän työnjohtajan pöydän itselleni. Paperinpyöristystä tulee vähän lisää, mutta tehtävään kuuluu myös palkkojen vieminen järjestelmiin sekä piirusten mittojen laitto koneille. Tästä oma osaamiseni laajenee ja syvenee, mikä motivoi entisestään”, hän hymyilee.

Mikä työssäsi on parasta?

Ihmiset ja työn vaihtelevuus. On etuoikeus tehdä työtä osaavien ihmisten ympäröimänä. Olen päivittäin tekemisissä monenlaisten ammattilaisten kanssa: on työmailta rakennusmestaria, hallilta valuria ja raudoittajaa. Ympärilläni on eri alojen taitajia, jotka mahdollistavat yrityksen toiminnan ja myös omat monipuoliset työtehtäväni. Meillä on vahva me-henki.

Mikä työssäsi on haastavinta?

Koska töitä on päivän aikana monia erilaisia, pitää itseään välillä muistuttaa, että töitä ehtii päivän aikana tehdä vain tietyn määrän. Aiempi yrittäjätaustani opetti minut sanomaan onneksi ”ei”, jos johonkin ei ratkea. Tässäkin työssä täytyy osata sanoa, että juuri nyt ei kerkiä, mutta heti huomenna.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

Rudus on yrityksenä iso ja arvostettu toimija, joka tekee laatua. Kurikan tehtaalla laatua kuvaa se, että kaikki valmistetaan kuin itselle tehtäisiin. On hienoa katsoa jotain kerrostaloa, kun tietää, että sen seinäelementit ovat meidän tekemiä. Tunnen siitä vahvaa ammattiylpeyttä ja koen itseni etuoikeutetuksi ollessani tällaisessa työpaikassa ja porukassa.

Kerro jotain, mitä muut eivät välttämättä tiedä sinusta.

Minulla on intohimo käsillä tekemiseen. Lieko juuret siinä, että olen puusepän tytär ja perheyrityksessä on aina ”saanut” olla töissä. Harrastan huonekalujen entisöintiä ja ostettuani täältä Kurikasta vuonna 1919 rakennetun vanhan talon, olen kunnostanut myös sitä. Ennen tänne Rudukselle tuloa olin hetken paikallisella huutokaupalla töissä. Tyhjensin kohteita ja entisöin myyntiin meneviä huonekaluja. Nuorempana harrastamani ammunta on myös tullut takaisin kuvioihin, kun on oma tupa ja iso piha, jolla sen harrastuksen on voinut elvyttää uudelleen.

Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?

Suomessa on vahvaa osaamista. Toivon, että entistä paremmin saataisiin kaikki suomalainen osaaminen kiertoon. Entisenä yrittäjänä huomioni kiinnittyy myös alihankintaa ja siihen, että meillä on paljon pieniä yrityksiä ja yksityisiä yrittäjiä. Olisi hienoa, että oppisimme suomalaisina käyttämään vahvemmin toisiamme hyödyksi ja entistä enemmän arvostaisimme kotimaisia osaajia. Vaikka työn saisi halvemmalta muualta, niin pidettäisiin suomalaiset ammattimiehet ja -naiset töissä, palkkataso kunnossa ja Suomi pyörimässä.

Tutustu Elinaan myös Ruduksen videolta. Video pyörähtää käyntiin Elinan esittelyn kohdalta, kun painat nuolta.

 

Teksti: Tia Härkönen

Naiset rikastavat ja rakastavat betonityötä Consolis Parmalla

Betonielementtitehdas on ollut perinteisesti varsin miehinen työympäristö, mutta pikkuhiljaa sieltä ovat saaneet jalansijaa myö…

Ontelolaatan tekemisen eri vaiheet innostavat elementtityöntekijää

Lukion jälkeen Consolis Parman Hyrylän tehtaalle elementtityöntekijäksi tullut Santtu Lindberg on aina tiennyt haluavansa rakenn…

Myyntiassistentti pitää langat käsissä tilauksista toimituksiin

Muuttaessaan Kurikkaan vuonna 2018 Elina Satto oli miettinyt täydellistä uravaihtoa myynti- ja konttorihommista käsillä tekemise…

Sisustusarkkitehti loi teollisuustuotteen betonielementtien kuvioimiseksi

Graarinen betoni tarjoaa mahdollisuuden luoda estetiikkaa betoniin. Idea perustuu sisustusarkkitehti Samuli Naamangan vuonna 1999 pa…