Kevytsora kattotyömaalla – työmaapäällikkö kiittää

Rakennuksen yläpohjarakenteen käyttöikätavoite on vähintään 25–50 vuotta. Käyttöikätavoite vaikuttaa myös suunnitteluun. Yläpohjan rakennetta määritellessä valitaan materiaalit ja suunnitellaan katon rakenneratkaisut ja yksityiskohdat. Kevytsora on työmaalla kiitosta saava materiaali.

Kevytsoralla eristetty katto on tuulettuvuutensa ansiosta turvallinen ja varmatoiminen, joten se soveltuu Suomen olosuhteissa hyvin yläpohjarakenteeksi. Kantavan rakenteen ja höyrynsulun päälle helposti ja nopeasti asennettava Leca-kevytsora on saumaton eriste, jonka erinomaisia ominaisuuksia myös urakoitsijat osaavat arvostaa.

AL-Katot Oy:n työmaapäällikkö Kimmo Suvanto antaa hyvää palautetta kevytsoran käytöstä: ”Meillä on esimerkiksi Kalasatamassa ollut viimeisen parin vuoden aikana noin kymmenen rakennuskohdetta, joista pääsääntöisesti kaikki ovat kevytsorakohteita. Olemme rakentaneet merenrantaolosuhteisiin kymmenkunta rakenteeltaan tasakattoista kevytsoralla eristettyä kattoa, jotka loppupeleissä toteutetaan viherkattoiksi”, hän kertoo.

Leca-soran käyttö on nopeaa

Rakentamisen ammattilaisena Suvanto on tyytyväinen siihen, miten nopeaa kevytsoran käyttö on.

”Työ kestää vain kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä Leca-sora levitetään ja seuraavana päivänä katto valetaan umpeen. Pavun asennus kestää 8 tuntia, joka mahdollistaa sen, että vesikatto saadaan eristettyä päivänä aikana”, hän kiittelee.

Suvannon mukaan Leca-papu toimii kaikin puolin hyvin, sillä sen tuuletus toimii ja eristävyyskyky ei vuosienkaan saatossa laske.

”Leca-soran tärkeimmät ominaisuudet ovat asennuksen helppous, lämmöneristävyyskyky sekä tuulettuvuus kohteessa. Työmaalla asennus menee moitteetta eteenpäin ja työ edistyy aikataulun mukaisesti”, kattorakentamisen ammattilainen summaa.

Leca-sora soveltuu yläpohjan rakenteeksi lähes kaikkiin rakennustyyppeihin mukaan lukien vanhojen tasakattojen korjaukset ja viherkatot. Tämä antaa suunnitteluvapautta myös arkkitehdeille. Leca-soralla voidaan helposti muotoilla myös lisäkallistukset vanhan vedeneristeen päälle, jolloin vältytään kalliilta harjakattoremontilta.

”Käytöstä poistettu Leca-kattosora voidaan käyttää samassa kohteessa uudelleen kattoeristeenä tai kierrättää maarakennuksen kevennysmateriaaliksi sekä viherrakentamiseen”, Suvanto muistuttaa.

Katso AL-Katot Oy:n työmaapäällikön Kimmo Suvannon haastattelu videolta.

Kevytsora kattotyömaalla – työmaapäällikkö kiittää

Rakennuksen yläpohjarakenteen käyttöikätavoite on vähintään 25–50 vuotta. Käyttöikätavoite vaikuttaa myös suunnitteluun…

Ympäristölainsäädäntö ja päästökauppa haastavat laatu- ja kehityspäällikköä

Leca Finland on ollut itsellinen toimija vuodesta 2017 sen jälkeen, kun se irtautui Saint Gobain Rakennustuotteista. Reilut viisi v…

Infrarakentaja tykkää Leca-sorasta

Kun rakennettavana on tietä vajaa 9 kilometriä, ja sille kolme eritasoliittymää sekä 18 siltaa, kysyy työmaa ammattiotetta nii…