Tuotekehitysinsinööri ideoi vapaa-ajallakin – vaikka pihatakan

Lakka Kivitalot ovat osa Lakan Betoni Oy:tä, jonka Ahti Lakka perusti vuonna 1965. Uusia tuotteita yritys tuo markkinoille vuosittain. Projekti- ja tuotekehitysinsinööri Jussi Kakkonen arvostaa työnantajassaan juuri sitä, että uutta luodaan rohkeasti ja tulevaisuutta visioiden.

Kuka: Jussi Kakkonen
Työ: Projekti- ja tuotekehitysinsinööri, Lakka Kivitalot, Lakan Betoni Oy
Alalla: 8 vuotta

Jussi Kakkosen työpaikka on Joensuun pääkonttorilla, joskin nyt hän on etätöissä. Lakan Betonin tehtaalla valmistetaan harkkoja, pihakiviä, valmisbetonia ja betonielementtejä. Kakkosen mukaan betonituotteiden tuotekehityksessä panostetaan uusiin tuotteisiin ja siihen, että rakentaminen onnistuu helpommin huomioiden niin rakennusmääräykset, ilmastonmuutos kuin muutkin ympäristökysymykset.

”Joka vuosi tulee uusia tuotteita ja päivityksiä olemassaoleviin. Tuotekehitys ehkä kuulostaa helpolta, mutta taustalla on paljon suunnittelua. Uudistus on aina pitkän harkinnan tulos. Automatisoituja tuotantolinjoja varten hankittaviin tuotemuotteihin kuuluu niin euroja kuin työtunteja, joten lopputuleman pitää olla kannattavaa.”

Kakkonen valmistui rakennusinsinööriksi Joensuun ammattikorkeakoulusta suunnittelupuolelta vuonna 2012. Mikään untuvikko rakentamisessa vastavalmistunut ei Lakalla aloittaessaan ollut.

”Olin ollut aiemmin jo raksalla apumiehenä ja timpurina. Opiskeluaikana työskentelin maanrakennusliikkeessä piharakennusapumiehenä niin viemäriverkostoja kuin pihakiveyksiä tehden. Opintoihin kuului myös kesän työharjoittelu Saksassa. Porukalla teimme maatiloilla paikalla valettuja betonisia biokaasusiiloja. Siellä oli buumi sähköntuotantoon ympäristöystävällisemmillä tavoilla ja niitä siiloja tehtiin sitä varten paljon. Saksaa en osannut, mutta se ei tahtia haitannut. Ehdin vielä toimia rakennesuunnittelijana noin vuoden ennen työuraani Lakalla. Sattumalta sain suunnitella suuren luokan harkkokohteen ennen kuin aloitin.”

Kun Kakkonen aloitti Lakan Betonilla, kuului työhön kivitalojen tarjouslaskenta. Nykyisissä projekti-insinöörin tehtävissä hän hoitaa materiaalitoimituksia kuluttaja-asiakkaille. Työhön kuuluu myös suunnittelijakonsultaatio ja hän ylläpitää siihen liittyen työ- ja suunnitteluohjeita. Tuotekehityspuoli Kakkosen työnkuvaan tuli mukaan noin viisi vuotta sitten. Siitä hän nostaa esiin kaksi tuoreinta esimerkkiä, jotka hänen työpöydällään ovat näkyneet.

”Uuden loimuhulekivisarjan kivissä on reilumpi sauma niin, että päällyste läpäisee vettä. Tämä vastaa erinomaisesti korostuviin hulevesiongelmiin, mikä ilmastonmuutoksen myötä näyttää ikävä kyllä vain lisääntyvän. Toinen tuote, josta olen kehityspuolella innoissani, on raskasbetoniharkko. Normaaliin betoniin verrattuna sillä saadaan puolta ohuempia säteilyä tai vaikka ääntä eristäviä rakenteita. Kyse on harkoista, jotka tehdään maakosteasta betonista tuotekoneella. Lisäksi etuna rakenteessa on merkittävästi lyhyempi kuivumisaika. Sellainen on toteutettu muun muassa Jyväskylän uuteen keskussairaalaan. Sädehoitohuoneissa seinät ovat nyt ohuemmat, mutta suojelevat säteilyltä yhtä hyvin kuin paksummat. ”

Mikä on työssäsi parasta?

Mukavan työporukan kanssa saadaan yhdessä tekemällä hyvin tulosta aikaan. Lisäksi pidän todella paljon kehityshommasta, se on itselleni mielekästä ja luovaa. Tuotekehityksessä näkee koko sen polun, kun idea muuntuu oikeaksi tuotteeksi ja päättyy lopulta asiakkaalle. Uusien tuotteiden ja asioiden äärellä sitä itsekin innostuu yhä uudestaan.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Ehkä kaiken tekemisen yhteensovittaminen. Olen työtehtävieni myötä monessa mukana ja innokkaana tekijäihmisenä lähden aina vielä uusiinkin projekteihin, vaikka ei välttämättä ehtisikään. Tämä taitaa kyllä olla enemmän persoonakysymys kuin työhön liittyvä haaste.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

Olemme saaneet hyvällä tiimillä kasvatettua ja kehitettyä kivitalobisnestä eteenpäin. Tuotekehityksessä tunnen ylpeyttä, kun saa uuden tuotteen konkreettisesti käsiinsä. Lisäksi tyytyväisiltä asiakkailta saadut palautteet ilostuttavat: näin some-aikana he saattavat laittaa kuvia vaikkapa Whatsappissa kiitoksen kera.

Kerro jotain, mitä muut eivät sinusta välttämättä tiedä.

Ostin kerran töistä jäännöserän harkkoja ja muurikiviä, ihan vain pahanpäivän varalle. Sitten anoppilassa olikin tilanne, että tarvittiin ulkogrilliä. Ideoin hetken ja niistä jäännösharkoista sitten sellaisen rakensin. Siitä tuli lopulta parimetrinen ulkotakka, jonka kohdalla ohikulkijatkin hidastelevat ihmetellen. Tuosta ulkotakasta poiki töiden puolella myös ajatus ihan tuotteeksi asti. Niin syntyi nuotiopaikka ja pihagrilli, joita voi nyt hankkia kuka vain pihaansa.

Anna jokin vinkki alalle aikovalle.

Tuleville ammattilaisille suosittelen opiskeluaikoina työharjoittelua ulkomailla. Uskaltakaa heittäytyä ja olla rohkeita, vaikka se olisi vähän omalla epämukavuusalueella. Reissussa näkee ja oppii uuden rakennuskulttuurin ja myös toimimista erilaisissa ympäristöissä.

Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?

Kestävä Suomi rakentuu laadukkailla ja pitkäikäisillä tuotteilla. Se on tärkeää kaikessa rakentamisessa. Ilmastonmuutos ja rajutkin säävaihtelut vaativat tulevaisuudessa materiaaliratkaisuja, jotka kestävät.

 

Teksti: Tia Härkönen

Työuraa Oitin kevytsoraharkkotehtaalla jo yli 20 vuotta

Oitin Leca®-harkkotehdas aloitti toimintansa vuonna 1972. Nykyisellään tehtaan noin kuuden hehtaarin tontilla on kaksi eri tehdas…

Tuotekehitysinsinööri ideoi vapaa-ajallakin – vaikka pihatakan

Lakka Kivitalot ovat osa Lakan Betoni Oy:tä, jonka Ahti Lakka perusti vuonna 1965. Uusia tuotteita yritys tuo markkinoille vuositta…

Kivitalomyyjä, joka taitaa myös rakentamisen

Talomyyjän kanssa omaa unelmien kotiaan hahmottaessa ei välttämättä aavista, että saman henkilön tapaa uudelleen työmaalla t…

Urapolku kesätöistä Lammin harkkotehtaan tuotannon työnjohtajaksi

Kun Tomi Pöystilä aloitti kesätöissä Lammin Betonilla vuonna 2001, hän tuskin arvasi olevansa samassa talossa vielä parikymme…