Asiantunteva betoniputkimyyjä on haluttu neuvonantaja suunnittelijoille

Kunnallistekniikka ei ehkä ole mediaseksikkäin aihe, mutta jokainen tietää, mikä merkitys on sillä, että hanasta tulee vettä ja vessa vetää. Ruduksella myyntipäällikkönä työskentelevä Jarmo Pärssinen on tehnyt pitkään työtä betoniputkien ja -kaivojen parissa. Osaamista ja kokemusta on niin paljon, että hän toimii neuvonantajana suunnittelijoille.

Kuka: Jarmo Pärssinen
Työ: myyntipäällikkö, Rudus
Alalla: 12 vuotta

Betoniteollisuuden tuotteet ovat kestäviä ratkaisuja niin talon- kuin infrarakentamiseen, koska ne säilyttävät rakenteelliset ja toiminnalliset ominaisuutensa koko rakennuksen käyttöajan. Betoniset putket ja kaivot ovatkin rakentajien luottotuotteita.

”Kunnallistekniikan perustuotteita on satoja. Niitä voi yhdistellä usealla tavalla, joten tuotekombinaatioita on todella paljon. Nykyaikaiset betoniputket ja kaivot sekä niitä täydentävät osat, kuten käyrät ja soviteputket, muodostavat yhteensopivan kokonaisuuden, EK-järjestelmän. Tuotekehityksen myötä esimerkiksi EK-kiintotiiviste asennetaan putkeen tai kaivoon jo tehtaalla valmistuksen yhteydessä. Tiiviste on itsekeskittyvä ja soveltuu myös putkilinjojen ja kaivojen koneelliseen asennukseen”, mainitsee vuonna 2008 Rudukselle Lahden tehtaalle tekniseksi myyjäksi tullut Jarmo Pärssinen.

Miehen toimisto löytyy edelleen samasta osoitteesta. Titteli on tosin matkan varrella vaihtunut, kun kannuksia on tullut lisää. Pärssinen vastaa Etelä-Suomen asiakkaista, paitsi pääkaupunkiseutulaisista, joita hoitaa kollega. Sen sijaan Pärssinen auttaa usein Kymenlaakson suuntaan Lappeenrannan kollegoita.

Pärssisen asiakkaista noin 90 % on julkisia tahoja eli valtio tai kaupungit ja kunnat. ”EK-järjestelmät ovat vesihuoltojärjestelmiä, joilla hallitaan tyypillisesti kuntien ja kaupunkien jäte- ja hulevesiä. Hulevesistä ja imeytysratkaisuista on puhuttu jo kauan, mutta vuoden 2015 jälkeen on todella ruvettu toteuttamaan asioita ja niin kaavoituksessa kuin rakentamismääräyksissä edellytetään tarkasti näitä asioita”, hän kertoo.

Pärssinen on saanut tietoa ja oppinut aiheesta paljon keskusteluissa asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa: ”Seuraan alan asioita aktiivisesti ja vaatii tämä työ itseopiskeluakin uusien tuotteiden osalta. Kollegoiden kanssa vaihdamme myös kokemuksia erilaisista tapauksista, ja siitä miten jokin asia voidaan toteuttaa.”

Mikä on työssäsi parasta?

Mieleistä itselleni on, että voin suunnitella omaa työtäni. Ehdottomasti parasta työpäivissä ovat kuitenkin asiakaskohtaamiset – ollaan sitten työmaamontussa tai konttorilla. Valitettavasti korona karsi tätä aika lailla, ja tapaamisten tilalle tulivat puhelut. Puoli vuotta työskentelin koronan takia täysin kotona, mutta rajoitusten vapauduttua palasin elokuussa taas konttorille. Se oli mukavaa.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Työssäoloaikanani aikataulut ovat selvästi kiristyneet, sillä työmaiden aukioloajat ovat muuttuneet. Tarjouspyynnöstä varsinaiseen toteutukseen on nykyään todella lyhyt aika ja meidän pitää pystyä vastaamaan tähän toimittamalla tuotteet hyvinkin nopeasti. Parasta rakennusaikaahan on roudasta routaan, eli touko-kesäkuun vaihteessa alkaa aina paljon työmaakohteita. Silloin aikataulujen sovittaminen on haastava tehtävä, jotta kaikki saavat työmaille tarvittavat tuotteensa ajoissa töiden käynnistämiseksi.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

Projektit ovat aina kokonaisuus myynnistä tuotannon kautta toimituksiin. Tunnen ehdottomasti ylpeyttä, kun mikä tahansa projekti saadaan vietyä alusta loppuun, porukka on pelannut yhteen ja meidän tehtaan ja toisaalta työmaan toiminnot on saatu synkronoitua yhteen. Siinä on ollut motivaatio kohdillaan kaikilla.

Tunnen ylpeyttä myös siitä, että saan toimia suunnittelijoille neuvonantajana. Betoniputkimaailmaan perehtyneitä ei ole Suomessa kovin monta. Toki se on vaatinut aikaa ja pitää olla aidosti alalle vihkiytynyt, jotta pystyy neuvomaan.

Anna jokin vinkki alalle aikovalle

Ensinnäkin toivotan tervetulleeksi hienolle alalle. Yleinen arvostus ja hypetys on betoniputkissa ehkä vähäistä, mutta tekijät kyllä tietävät, miten tärkeä vesihuoltojärjestelmä on yhteiskunnalle. Tämä on hieno ja tärkeä ala ja tuotteet ensiluokkaisia. Homma kiteytyy siihen, että vettä tulee hanasta ja vessa vetää. Tällä alalla tehdään paljon ihan perustyötä ja myös fyysistä työtä, mutta kaikenlaista tekemistä löytyy – miten vain on kouluttautunut. Työllistyminen tällä alalla on myös tasaisempaa kuin rakennusalalla yleensä. Suhdannevaihtelut eivät samalla lailla näy, tai ainakin vaihtelut ovat loivempia. Suomi ei ole tältä osin valmis, eli töitä riittää.

Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?

Toivon, että Suomessa jatkuu niin yksilön kuin ympäristön kunnioittaminen. On myös erittäin tärkeää, että vastuullisuutta ympäristöasioissa ylläpidetään ja edistetään tulevaisuudessakin.

Betonitehtaan kesäpojasta tuotantopäälliköksi

Ruskon Betoni Etelä Oy:ssä Hollolan betonituotetehtaalla työskentelevä Joel Kärki tuntee tehtaan toiminnot ja tuotteet kuin oma…

Infrarakentamisen työnjohtaja unelma-ammatissaan

VRJ Etelä-Suomi Oy:ssä työnjohtajana vuoden päivät työskennellyt Tommi Kivinen on alalla, johon hän on tuntenut vetoa jo pikk…

Asiantunteva betoniputkimyyjä on haluttu neuvonantaja suunnittelijoille

Kunnallistekniikka ei ehkä ole mediaseksikkäin aihe, mutta jokainen tietää, mikä merkitys on sillä, että hanasta tulee vettä…