Kivitalomyyjä, joka taitaa myös rakentamisen

Talomyyjän kanssa omaa unelmien kotiaan hahmottaessa ei välttämättä aavista, että saman henkilön tapaa uudelleen työmaalla tositoimissa taloa rakentamassa. Arto Mehtälä toimii Lakka Kivitalojen edustajana Oulun alueella ja kivitalojen myynti sujuukin luontevasti, sillä Mehtälä myös rakentaa niitä.

Kuka: Arto Mehtälä
Työ: talomyyjä ja rakennusalan yrittäjä
Alalla: yli 20 vuotta

Arto Mehtälä on ollut parikymmenvuotisella työurallaan mukana lähes 150 kivitaloprojektissa. Lakka Kivitalojen edustajana Oulun alueella hän on toiminut kuutisen vuotta. Mehtälän osaamiseen kuuluu kivitalojen myynti, suunnittelu sekä rakentaminen. Sen lisäksi hän opastaa niin omitoimirakentajia kuin ammattilaisia.

Mehtälän aloittaessa uraansa ei Oulussa ollut ylenpalttisesti kivitalojen tekijöitä.

”Kivitalot tuntuivat heti omalta. Kivi ja harkot ovat materiaalina hienoja. Minua kiehtoo, että kivitalot ovat kaikki hieman erilaisia. Kahta täysin samanlaista taloa en ole tehnyt”, hän toteaa.

Juuri oman kodin materiaalivalintaan Mehtälä kehottaa paneutumaan rakentamisen oleellisimpana kysymyksenä.

”Projektin alkuvaiheessa keskitytään usein rakentamisen aiheuttamiin kustannuksiin, eikä aina huomioida kustannuksia koko elinkaaren ajalta. Rakentamisvaiheessa halvin ratkaisu voi asumisvaiheessa muodostua hyvinkin raskaaksi menoeräksi. Talot kun kaipaavat huoltoa ja hoivaa vuosien saatossa. Kun valitsee talon ulkoseinärakennetta, kannattaa asiaa pohtia elinkaariedullisuuden kautta. Käyttö- ja huoltokulut ovat kivitalossa huomattavasti kevytrakenteisia verrokkejaan alhaisemmat. Yksi kivitalon eduista on myös energiataloudellisuus. Edullisempien käyttökustannusten lisäksi hyvin rakennettu kivitalo säilyttää myös arvonsa tehden omasta kodista varsin turvallisen sijoituksen”, Mehtälä muistuttaa.

Mikä on työssäsi parasta?

Kivi on materiaalina upea. Siitä on hienoa tehdä ja toteuttaa talo yhdessä asiakkaan kanssa. Työssäni kiehtoo myös vapaus ja joustavuus tehdä omalla tyylillä. Sama toimii niin rakentajana kuin myyntiedustajan tehtävissä, joissa asiakaskontaktointia tulee myös virallisen toimistoajan jälkeen. Asiakas saattaa vain soittaa ja kysyä, teetkö mulle talon. Kivitalohan siitä sitten tulee.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Jokainen talo ja jokainen asiakas on persoona, jotka minun pitää osata tuoda yhteen. Siinä kysytään luottamusta puolin ja toisin niin ihmisten kesken kuin materiaaliin. Myyntimiehenä en ole ehkä perinteisimmästä päästä ja puhun asiat hyvin suoralinjaisesti. Toisaalta olen ollut kivitalojen kanssa tekemisissä jo vuosia, joten aika nopeasti löydämme asiakkaan kanssa yhteisen sävelen heidän unelmien kotinsa toteutukseen.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

Pyrin aina tekemään työni hyvin. Parasta on, kun näkee tyytyväisen asiakkaan. Niin myyjänä kuin rakentajana minun pitää uskaltaa seistä työni takana ja hyvin on mennyt. On myös muutamia asiakkaita, joille olen parinkymmenen vuoden aikana tehnyt parikin taloa. Yleensä toki kivitalo on pitkäaikainen koti. Uudelleenkohtaamisia tulee siinä, että olen tehnyt talon aikanaan vanhemmille ja myöhemmin heidän jälkikasvulleen, joille kivitalo on ollut rakas lapsuudenkoti.

Millaisen vinkin antaisit alalle aikovalle?

Tällä alalla on täällä pohjoisemmassa Suomessa ainakin hyvin työtä. Kivitalorakentaminen on oppimisen paikka, ja opitut asiat pätevät monenlaiseen rakentamiseen pitkässä juoksussa. Kun panostaa oppimiseen ja on valmis tekemään kunnolla, niin työ tekijänsä palkitsee. Minulla on ollut nuoria kisällinä taloprojekteissa kanssani. Heistä erottuu aina, jos halu oppia tekemään on aitoa.

Millaista Suomea haluaisit olla rakentamassa?

Olen aina yrittänyt puhua kivitalorakentamisen puolesta. Välillä tuntuu, ettei niitä ole saanut kaikille alueille edes tehdä, kun kaavoituksella on ohjattu muihin talotyyppeihin ja -materiaaleihin. Kivirakennus on kuitenkin pitkäikäinen ja kestävä, eikä se mene pilalle. Sellaiseen rakentamiseen pitää kannustaa.

 

Teksti: Tia Härkönen

Työuraa Oitin kevytsoraharkkotehtaalla jo yli 20 vuotta

Oitin Leca®-harkkotehdas aloitti toimintansa vuonna 1972. Nykyisellään tehtaan noin kuuden hehtaarin tontilla on kaksi eri tehdas…

Tuotekehitysinsinööri ideoi vapaa-ajallakin – vaikka pihatakan

Lakka Kivitalot ovat osa Lakan Betoni Oy:tä, jonka Ahti Lakka perusti vuonna 1965. Uusia tuotteita yritys tuo markkinoille vuositta…

Kivitalomyyjä, joka taitaa myös rakentamisen

Talomyyjän kanssa omaa unelmien kotiaan hahmottaessa ei välttämättä aavista, että saman henkilön tapaa uudelleen työmaalla t…

Urapolku kesätöistä Lammin harkkotehtaan tuotannon työnjohtajaksi

Kun Tomi Pöystilä aloitti kesätöissä Lammin Betonilla vuonna 2001, hän tuskin arvasi olevansa samassa talossa vielä parikymme…