Urapolku kesätöistä Lammin harkkotehtaan tuotannon työnjohtajaksi

Kun Tomi Pöystilä aloitti kesätöissä Lammin Betonilla vuonna 2001, hän tuskin arvasi olevansa samassa talossa vielä parikymmentä vuotta myöhemmin. Varsinkin, kun siinä vaiheessa nuorella miehellä oli taskussaan suurtalouskokin sekä armeijan kersantin paperit. Nyttemmin Pöystilä tuntee harkkotehtaan ja sen tuotteet kuin omat taskunsa. 

Kuka: Tomi Pöystilä
Ammatti: tuotannon työnjohtaja, Lammin Betoni Oy
Alalla: 19 vuotta

Vuonna 1956 perustettu Lammin Betoni on Suomen suurin ja vanhin betoniharkkojen valmistaja sekä kivirakentamisen pioneeri. Vuosikymmenten aikana alaa muovanneet tuoteinnovaatiot ovat tehneet Lammista kivirakentamisen suunnannäyttäjän. Sama linja jatkuu ja vuonna 2018 markkinoille tullut kuorikivi on innovaatio, josta Lammin tehtaalla tuotannon työnjohtajana työskentelevä Tomi Pöystilä on erityisen innoissaan.

”Lammi toi ensimmäisenä markkinoille ääntä ja kylmää eristävät lämpökivet. Nyt kuorikivi, joka on siis valueristeharkko, on kivirakentamisen uusin innovaatio. Se yksinkertaistaa ja nopeuttaa rakentamista sekä lisää rappauspinnan lujuutta ja käyttöikää. Sen ominaisuudet on suunniteltu vastaamaan erityisesti rakentamisen ammattilaisten tarpeisiin ja toiveisiin”, hän kertoo.

Tuotannon työnjohtaja tehtaan toiseksi nuorimmasta työntekijästä tuli maaliskuussa 2020. Sitä ennen Pöystilä oli tiimiesimiehen roolissa 2016 tammikuusta alkaen. Miehen työarkeen Lammin tehtaalla kuuluvat niin betoni-, väliseinä-, valu- ja eristeharkot kuin muurikivet.

”Tuotteidemme laatua seurataan tarkasti tuotannon joka vaiheessa betonin optimaalisesta koostumuksesta valmiin harkon virheettömyyteen”, hän kertoo.

Tuotannon työnjohtajana Pöystilän arkeen kuuluvat työvuorojärjestelyt, raaka-aineiden tilaukset, kuormalavat, kaikki päivittäinen raportointi sekä yhteistyö tuotannonsuunnittelijan kanssa siitä, mitä kulloinkin linjoilla valmistetaan. Pöystilä kutsutaan usein myös apuun vikatilanteissa ja koneiden takkuillessa.

Myös laadunvarmistus kuuluu miehen työrutiineihin. ”Noin kaksi työpäivää viikossa menee laboratoriossa. Punnitsen, mittaan ja sahaan koekappaleita sekä otan näytteitä”, laborantin pätevyyden omaava Pöystilä kertoo.

Mikä on työssäsi parasta?

Työni on todella monipuolista. Aamulla ei voi tietää, mitä kaikkea päivä tuo eteen. Kaikille poukkoileva työpäivä ei sovi, mutta minulle se on loistava tapa toimia. Lisäksi pystyn vaikuttamaan paljon työni aikatauluihin ja minulla on vapaat kädet tehdä asioita. Saan myös käyttää hyväksi päivittäin sitä osaamista ja kokemusta, joka minulle on täällä tehtaalla parinkymmenen vuoden aikana kertynyt.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Monipuolisuuden myötä tulee esiin tietysti kolikon toinen puoli eli se, että työkuormaa tulee välillä todella paljon. Ajankäytön hallinta on välillä vaikeaa ja oman jaksamisen kanssa pitää olla siksi tarkkana.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

On hienoa olla osa Suomen laadukkainta kivitalobrändiä ja vaikuttamassa siinä taustahenkilönä. Olen ylpeä siitä, että pystymme lunastamaan lupauksemme olla laadukas toimija erilaisille asiakkaillemme. Heiltä tullut palaute kulkeutuu tehtaan työntekijöille. Hyvä palaute saa minut ylpeäksi työstämme ja työkavereista. Jatkuva toiminnan ja laadun parantaminen on avainasioita.

Kerro jotain, mitä muut eivät sinusta tiedä.

Toimin työn ulkopuolella 2008-syntyneiden poikien salibändivalmentaja ja 2011 syntyneiden jalkapallovalmentajana. Lasten kanssa tekeminen on aitoa ja irrottaa työarjesta. Omassa lapsuudessani oli harrastusmahdollisuudet aika rajalliset johtuen syrjäisestä asuinpaikasta, joten nyt omien lasten harrastusten tukeminen on itselleni tärkeää.

Millaista Suomea haluaisit olla rakentamassa?

Edellisen vastaukseni innoittamana toivoisin, että voin olla rakentamassa urheilullisempaa ja iloisempaa yhteiskuntaa. Monella on hektinen elämäntyyli ja vapaa-aika kortilla. Erityisesti lasten kanssa puuhatessa ja liikkuessa näkee monet asiat paljon positiivisemmin. Se tarttuu lapsilta, joilla on jäljellä aitoutta nähdä kaikki mahdollisuudet, eikä pelkästään rajoitteita. Työn puolella mahdollisuuksiin tarttuminen ja innovatiivinen ote auttaa rakentamaan Suomea, joka kestää. Lammilla rakennamme kestävää Suomea laadukkailla tuotteillamme.

 

Teksti: Tia Härkönen

Työuraa Oitin kevytsoraharkkotehtaalla jo yli 20 vuotta

Oitin Leca®-harkkotehdas aloitti toimintansa vuonna 1972. Nykyisellään tehtaan noin kuuden hehtaarin tontilla on kaksi eri tehdas…

Tuotekehitysinsinööri ideoi vapaa-ajallakin – vaikka pihatakan

Lakka Kivitalot ovat osa Lakan Betoni Oy:tä, jonka Ahti Lakka perusti vuonna 1965. Uusia tuotteita yritys tuo markkinoille vuositta…

Kivitalomyyjä, joka taitaa myös rakentamisen

Talomyyjän kanssa omaa unelmien kotiaan hahmottaessa ei välttämättä aavista, että saman henkilön tapaa uudelleen työmaalla t…

Urapolku kesätöistä Lammin harkkotehtaan tuotannon työnjohtajaksi

Kun Tomi Pöystilä aloitti kesätöissä Lammin Betonilla vuonna 2001, hän tuskin arvasi olevansa samassa talossa vielä parikymme…