Infrarakentaja tykkää Leca-sorasta

Kun rakennettavana on tietä vajaa 9 kilometriä, ja sille kolme eritasoliittymää sekä 18 siltaa, kysyy työmaa ammattiotetta niin rakentajilta kuin materiaaleilta. Destian Jani Leino luottaa kevytsoraan muun muassa pohjanvahvistuksina kevytsorapenkereissä ja stabiloinnissa vt 12:n tietyömaalla Lahdessa.

Leca-kevytsoralla on lukuisia käyttösovelluksia infrarakentamisessa. Pehmeälle, heikosti kantavalle maaperälle rakennettaessa kevytsoran keveys yhdistettynä hyvään kantavuuteen ja lämmöneristävyyteen tekevät kevytsorasta kustannustehokkaan materiaalin.

Maarakenteet aiheuttavat pohjamaahan kuormitusta, jonka seurauksena maaperän vakavuus eli stabiliteetti voi heiketä. Stabiliteetin ollessa riittämätön syntyy pohjamaahan murtotila, jonka seurauksena rakenne voi sortua tai rakenteessa ja ympäröivissä rakenteissa voidaan havaita sallittua suurempia siirtymiä.

Leca-sora soveltuu erinomaisesti stabiliteettiongelmien ratkaisemiseen

Stabiliteetti on usein ongelma alueilla, jossa pohjamaa ei ole lujaa. Ongelmat korostuvat esimerkiksi heikolla pohjamaalla sivukaltevassa maastossa tai jokiuomien läheisyydessä. Kevytsoratäyttö vähentää heikkoon pohjamaahan kohdistumaa lisäkuormitusta parantaen näin vakavuutta.

Työmaapäällikkönä Jani Leino seuraa tilannetta tarkasti valtatien 12:n Lahden eteläisellä kehätiellä, jonne Leca-sora toimitetaan työmaalle rekkakuormittain.

”Otamme kevytsoran vastaan tela-alustaisella kaivinkoneella ja tiivistämme sen maahan. Rakenteeseen tulevat myös välikerrokset, joiden päältä kokonaisuus tiivistetään vielä erikseen isolla täryjyrällä”, hän kuvailee.

Kohteessa on tehty muun muassa kevytsorapengerryksiä ja siltoja.

”Kaksiajoratainen uusi tie kulkee kahden sillan kautta ja molemmille puolille tehdään erikokoiset pengerrykset. Ideana on, että alapuolella virtaava joki saadaan pengerrettyä vahvasti, mutta samalla mahdollisimman kevyesti, jotta rakenteen stabiliteetti säilyy ”, Leino kertoo.

Pitkän linjan tientekijänä Leino on tyytyväinen Leca-soraan. Luotettavan materiaalin avulla työt sujuvat ja aikataulut pelaavat työmaalla, joten kokonaisuus etenee suunnitelmien mukaan.

Kevytsora kattotyömaalla – työmaapäällikkö kiittää

Rakennuksen yläpohjarakenteen käyttöikätavoite on vähintään 25–50 vuotta. Käyttöikätavoite vaikuttaa myös suunnitteluun…

Ympäristölainsäädäntö ja päästökauppa haastavat laatu- ja kehityspäällikköä

Leca Finland on ollut itsellinen toimija vuodesta 2017 sen jälkeen, kun se irtautui Saint Gobain Rakennustuotteista. Reilut viisi v…

Infrarakentaja tykkää Leca-sorasta

Kun rakennettavana on tietä vajaa 9 kilometriä, ja sille kolme eritasoliittymää sekä 18 siltaa, kysyy työmaa ammattiotetta nii…