Betoniaseman laborantilta vaaditaan mittaustarkkuutta ja riittävästi fyysistä voimaa

Sirpa Grundström aloitti Ruskon Betonilla laboranttina keväällä 2019. Hänen pääasialliseen työhönsä kuuluu valvoa betonin laatua. ”Panostamme toiminnassamme ja tuotteissamme tinkimättömään laatuun ja joustavaan asiakaspalveluun”, Grundström sanoo ja se kertoo samalla hänen sitoutuneisuudestaan työhönsä.

Kuka: Sirpa Grundström
Työ: mylläri/laborantti, Ruskon Betoni Etelä
Alalla: 1 vuosi

Ruskon Betoni Etelä Oy on valmisbetonin valmistamiseen ja siihen liittyviin palveluihin keskittynyt kotimainen perheyritys. Laborantti Sirpa Grundström starttaa oman työpäivänsä Tuusulan betoniasemalta. Hänen tehtäviinsä kuuluvat päivittäiset näytteenotot ja työmaakäynnit. Päivä alkaa mittaamalla asemalla betoniin käytettävän hiekan kosteus ja säänkestävien tuotteiden osalta myös ilmapitoisuus. Töitä toimipaikalla tehdään kahdessa vuorossa, joskus kolmessakin riippuen asiakkaasta ja valuista.

”Minä varmistan omalla työpanoksellani, että massa on sitä, mitä pitää olla esimerkiksi lujuuden ja säänkestävyyden osalta. Betonin pitää olla juuri sitä, mitä asiakas on tilannut”, hän sanoo.

Vuoden päivät tehtäväänsä hoitanut Grundström on viihtynyt työssään hyvin. Aiemmin nainen työskenteli logistiikka- ja kuljetuspalveluiden parissa.

”Sitä työtä tein oikeastaan verenperintönä. Noin 14 vuotta sitten olin myös hetken yhdellä betonitehtaalla. Sitten tuli työpyyntö terminaalipäälliköksi ja sinne lähdin. Viime keväänä tuli uudelleen mahdollisuus palata betonin pariin, joten miksi ei. Jo työhaastattelussa tuli tunne, kuin olisin kotiin tullut”, hän kertoo.

Laboranttina Grundström valvoo betonin laatua. Hän ottaa näytteitä ja tekee ennakkokokeita, joilla selviää, että betoni on tasalaatuista ja hyvää. Työmaille Grundström hurauttaa autolla etukäteen sovitun mukaisesti ja ottaa siellä tarvittavat näytteet. Takaisin asemalle palatessaan hän pesee astiat, täyttää taulukot ja tekee muut tarvittavat toimistohommat.

Mikä työssäsi on parasta?

Työni on itsenäistä, vastuullista sekä vaihtelevaa ja työkaverit ovat mukavia.

Mikä työssäsi on haastavinta?

Tällä alalla tulee säännöllisesti uusia säännöksiä, ja niiden opettelu vie aikaa. Näytteidenotto on myös fyysisesti melko raskasta. Litra betonia suoraan pumpusta painaa noin 2,4 kiloa per litra. Otan sitä ämpäriin, jolle tulee painoa lastin kera noin 20 kiloa. Näytepalikat taas painavat noin 13 kiloa ja siihen muotit päälle, niin kokonaisuus on noin 18 kiloa. Kohtuulllisen pienikoiselta vaaditaan sopivasti pippurisuutta, että niitä jaksaa nostella.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

Olen ylpeä siitä, että teemme hyvää betonia ja pidämme huolta, että se myös pysyy hyvänä. Hyvälaatuinen betoni varmistaa, että rakenteet pysyvät kunnossa ja sillat pystyssä. Se on meidän kaikkien yhteistyötä.

Kerro jotain, mitä muut eivät välttämättä tiedä sinusta?

Tämä ala sopii kenelle tahansa, jolla on kiinnostusta. Olen tästä elävä esimerkki. Minulla on alunperin vain peruskoulu käytynä ja ammatillinen osaaminen täysin toiselta alalta. Tätä työtä varten olen toki täydentänyt osaamistani muun muassa laborantin pätevyyden antavalla koulutuksella. Olen sitä mieltä, että jos on mielenkiintoa työtään kohtaan, niin ei se muuta tarvitse. Tiedonhaluisena ihmisenä imen itseeni tietoa ja taitoja, joita työssäni eniten tarvitsen.

Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?

Haluan rakentaa turvallista Suomea. Siihen kuuluu vahvasti kestävyys ja laatu rakentamiseen käytettävissä materiaaleissa.

Katso, mitä Sirpa kertoo videolla työstään.

 

Betoniaseman laborantilta vaaditaan mittaustarkkuutta ja riittävästi fyysistä voimaa

Sirpa Grundström aloitti Ruskon Betonilla laboranttina keväällä 2019. Hänen pääasialliseen työhönsä kuuluu valvoa betonin …

Betonipumppuautokuski taitaa työmaavalut

Betonin vastaanottoon ja siirtoon on useita vaihtoehtoja. Maallikko ei välttämättä tiedä, miten monipuolista kalustoa betonin k…

Betonitehtaalla prosessinhoitaja osaa betoninteon ja asiakassuhteet

Helsingin Roihupellon betonitehdas on ollut Ruduksen kiireisimpiä betoniasemia viime vuosina. Töitä tehdään kello 6-18 ja tarvi…