Ihan jokaisen muurarin työkalupakista ei löydy leivospursotin

KJL Muurauksen Kalle Lahtinen on yrittäjä, muurari, esimies, isä ja futisharrastaja. Joku voisi luulla häntä myös leipuriksi, mutta sitä hän ei ole, vaikka pursotinpussit hänelle tuttu apuväline ovatkin – laastin levityksessä. ”Muuraus on vahvasti käsityöammatti ja työt oppii parhaiten tekemällä sekä kokemuksen kautta. Kuten sen leivospursottimen käytön”, mies hymyilee.

Kuka: Kalle Lahtinen
Ammatti: Muurari, yrittäjä
Alalla: noin 20 vuotta

KJL Muurauksen työntekijöiden urakka Helsingin kaupungin ympäristötalon rakennustyömaalla Kalasatamassa valmistuu kesäksi 2020. Talon pinta-ala tulee olemaan noin 40 000 kerrosneliötä, ja julkisivut ovat kokonaan tiilestä. Niitä rakennukseen on uponnut yli miljoona. Rakennuksessa on myös paljon yksityiskohtia, kuten julkisivun seitsemän suurta kaarta, joista yksi on huikeasti talon kulmassa.

”Kaarien tekeminen on ollut hitaampaa kuin talon muut muuraustyöt. Juuri niiden muurauksessa olen käyttänyt laastin annosteluun leipomiseen tarkoitettuja pursotinpusseja, ettei tule liikaa kerralla. Yleensä toki kyllä muurauskauha on näissä hommissa pääosassa”, Kalle Lahtinen sanoo.

Lahtisella on rakennusalan perustutkinto Lahden ammatti-instituutista eli nykyisestä Koulutuskeskus Salpauksesta. Muuraushommat kiinnostivat nuortamiestä uuneja muuranneen perhetutun inspiroimana. Valmistuttuaan opinnoissaan – etuajassa – vuonna 2003, mies pääsi heti alan töihin, joita hän oli tosin tehnyt jo opiskeluaikanaan. Oman yrityksen hän perusti veljensä kanssa 2007. Omia työntekijöitä on nykyisin parikymmentä.

Mikä on työssäsi parasta?

Kyllä se on hyvä porukkahenki. Panostan siihen, että kun yhdessä tehdään töitä, niin on mukavaa. Työ on fyysisesti kovaa, joten hurtti huumorikin saa lentää. Tämän työn hienoa antia on myös se, että päivän saavutukset ja oman kädenjäljen näkee heti.

Mikä on työssäsi haastavinta?

Erityisesti isoilla työmailla on aina kiire, aikataulut ovat tiukat ja päällekkäiset työvaiheet rasittavat. Kohde voi olla myöhässä jo silloin, kun meillä muurausosuus vasta alkaisi. Ja kun aikataulut siirtyvät, on töiden tasapainottaminen hankalaa. Yrittäjänä minua haastaa myös työmaiden resurssointi.

Mistä olet työssäsi ylpeä?

Kyllä se on työn jälki ja kun asiakas on tyytyväinen. Tein nuorempana oppipoika-aikoinani uunimuurauksia tutun apuna ja niissä asiakkaalta tuli saman tien aina suora palaute. Se motivoi.

Kerro jotain, mitä muut eivät sinusta välttämättä tiedä.

Pelaan Lahdessa paikallisessa kortteliliigassa futista. Muuraaminen on työnä fyysistä , mutta liikeradoiltaan yksitoikkoista. Urheilu on hyvä palautumis- ja rentoutumiskeino. Liikuttua työpäivän aikana tulee toki muutenkin, että urheilla ei sen takia tarvitsisi. Mittari kertoo nimittäin, että noin 25000-30000 askelta tulee työmaalla joka päivä käveltyä.

Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?

Alan yrittäjänä ammattitaitoisen työvoiman riittävyys aiheuttaa painetta. Omassa porukassani melkein kaikki ovat paikkakuntalaisia ja yritystä laajennetaan pikkuhiljaa, kun saadaan kasvatettua lisää osaavia muurareita. Tulevaisuuden Suomen rakentajana haluaisin, että työn tekeminen kannattaa ja ammattitaidostaan saa ansaitsemansa palkan.

 

Jutun kuva: Rakennuslehti / Jussi Helttunen

Tiilimiehen työpäivään ei kvartaaliajattelu sovi

Tiilien valmistus on perinteinen, mutta samaan aikaan moderni ala. Tuote on ollut olemassa tuhansia vuosia, mutta toimiala on vuosie…

Ihan jokaisen muurarin työkalupakista ei löydy leivospursotin

KJL Muurauksen Kalle Lahtinen on yrittäjä, muurari, esimies, isä ja futisharrastaja. Joku voisi luulla häntä myös leipuriksi, …

”Muurarin uralle vielä uudelleenkin – jos valita pitäisi”

Martti Perunka aloitti muurarin uransa 1960-luvun loppupuolella. Muurattuja tiiliä on yhdessä työparin, kaksoisveli Mikon, kanssa…