Ontelolaatan tekemisen eri vaiheet innostavat elementtityöntekijää
Lukion jälkeen Consolis Parman Hyrylän tehtaalle elementtityöntekijäksi tullut Santtu Lindberg on aina tiennyt haluavansa rakennusalalle. Nyt vuoden verran Aalto yliopistossa rakennustekniikkaa opiskellut Lindberg on hurahtahtanut betoniin sen verran pahasti, että mielii erikoistuvansa betonitekniikkaan.
Kuka: Santtu Lindberg
Työ: elementtitekijä, Consolis Parma
Alalla: 3 vuotta
Parman Hyrylän tehtaalla Tuusulassa valmistetaan betonisia ontelo- ja kuorilaattoja asuin- ja toimitilarakentamisen tarpeisiin. Vuodesta 1971 toimineella tehtaalla on valettu lähes parikymmentä miljoonaa neliömetriä laattatuotteita, ja se on yksi Parman keskeisistä tuotantolaitoksista eteläisessä Suomessa.
Yksi tehtaan työntekijöistä on parikymppinen Santtu Lindberg, jonka osaaminen keskittyy erityisesti ontelolaattoihin. Töihin Parmalle hän tuli keväällä 2017 lukion jälkeen veljensä innoittamana. Työ vei mukanaan ja välillä armeijassa käynyt nuorimies palasi palveluksen jälkeen uudelleen ontelolaattojen pariin.
”Innostuin työstä heti ja ontelolaattahan on yksi yksi betonirakentamisen suurimmista innovaatioista”, hän muistuttaa.
Lindberg aloitti laattojen valmistamisen opettelun helpommista hommista ja hyvässä ohjauksessa eteni yksinkertaisimmista tehtävistä yhä vaativampiin.
”Olen saanut opetella uusia hommia aina, kun olen pyytänyt. Työnjohdossa on suhtauduttu suopeasti uuden oppimiselle ja ohjattu tekemistä. Nyt osaan kaiken, mitä hallin puolella tehdään”, hän toteaa tyytyväisenä.
Lindberg kertoo puhuvansa vapaa-ajallakin paljon työasioista Hyrylän tehtaalla työskentelevän veljensä kanssa.
”Olemme monesti todenneet, miten suuri merkitys tiimityöskentelyllä on tehtaalla. Jos on päiviä, että jotain tehtävää tekee itsekseen, eikä ole tiimijuttuja, niin asiat eivät suju samalla tavalla. Onneksi iso osa työstä on sitä, että tehdään yhdessä ja toimitaan joukkueena.”
Mikä on työssäsi parasta?
Kehittyminen eri työtehtävissä ja että saa oppia koko ajan lisää. Lisäksi se, että ns. haalarityöntekijänäkin pääsee mukaan projekteihin. Noin vuosi sitten olin mukana Elematicin valmistaman Plotter-piirtorobotin testikäyttäjänä.
Mikä on työssäsi haastavinta?
Itselleni haastavinta on vuorotyö. Viikon välein vaihtuu aamu- ja iltavuoro. Aamuviikko alkaa kello 6 ja iltaviikko kello 14. Vuorokausirytmini menee vuorotyössä sekaisin.
Mistä olet työssäsi ylpeä?
Minusta on hienoa, että saan olla mukana tekemässä rakennustuotteita, mistä tehdään jotain suurempaa – kuten ostoskeskus tai kerrostalo. On hienoa tietää, että niissä on mukana jotain omaa tekemääni, vaikka kyse olisikin yksittäisistä elementeistä.
Kerro jotain, mitä muut eivät sinusta välttämättä tiedä.
Teen musiikkia tietokoneen avulla. Olen tehnyt sitä nyt viisi vuotta ja iso osa ajasta on mennyt ohjelmiston opiskeluun. Instrumenteista osaan soittaa bassoa ja pianoa. Nuorempana olin myös mukana bänditoiminnassa.
Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?
Toivon, että tulevaisuudessa Suomi olisi johtava maa nollaenergiarakentamisessa. Siinä energiatehokkuus on erittäin korkea ja rakennusten tarvitsema vähäinen energia tuotetaan uusiutuvalla energialla. Lisäksi rakennukset tuottaisivat energiaa myös itsensä ulkopuolelle muuhun käyttöön. Tätä kehitystä haluaisin nähdä ja olla jopa mukana sen suunnittelussa.
Teksti: Tia Härkönen