Patenttihakemus innostaa tuotekehityksestä kiinnostunutta liiketoimintajohtajaa
Heikki Rämö vastaa Fescon Oy:llä laastituotteista ja hänen vastuullaan on niin tuotteiden tuotanto, markkinointi kuin myynti. Liiketoimintajohtajana Rämö nauttii työnsä vaativuudesta ja monipuolisuudesta. Ylpeyttä hän tuntee yrityksen jatkuvasta panostuksesta kehitystoimintaan. ”Emme junnaa vain olemassa olevien tuotteiden äärellä, vaan kehitämme niitä systemaattisesti. Patenttikin on vireillä”, hän myhäilee.
Kuka: Heikki Rämö
Työ: liiketoimintajohtaja, Fescon Oy
Alalla: yli 15 vuotta
Fescon Oy on rakennusalan laasti- ja hiekkatuotteiden sekä ratkaisujen suurin kotimainen valmistaja. Yritys on perustettu Siilinjärvellä 1984. Nykyisin pääkonttori on Hyvinkäällä ja tuotantolaitoksia on neljällä paikkakunnalla – Hausjärvellä, Haukiputaalla, Raahessa ja Harjavallassa.
Laastiliiketoiminnan puolella Fesconin tuotteita ovat muun muassa kuivalaastit ja -betonit, rappaus- ja korjauslaastit sekä seinä- ja lattiatasoitteet. ”Laastit ovat keskeinen ja välttämätön osa kivirakentamista. Niissä toteutuvat kaikki kivirakentamisen edut. Tuotteet ovat palamattomia ja kestävät kovetuttuaan hyvin kosteutta”, toteaa Fesconin laastiliiketoiminnan vetäjä Heikki Rämö.
Rämö on ollut Fesconin palveluksessa kymmenen vuotta. Ura laastien parissa alkoi tuotepäällikön tehtävillä, sittemmin hän on toiminut myyntipäällikkönä ja myyntijohtajana. Nyt vuoden verran liiketoimintajohtajana työskennelleenä hän vastaa laastituotteiden ja niihin liittyvien tuotteiden tuotannosta, markkinoinnista ja myynnistä. ”Työnkuvaani kuuluu monipuolisesti strategista suunnittelua, budjetointia, rekrytointia sekä tuotannon myynnin ja markkinoinnin johtamista. Suoria alaisia on 10. Lisäksi hoidan vielä muutamia teollisuuspuolen asiakkuuksia ja olen mukana kaikkien isoimpien asiakkaidemme neuvotteluissa vastaten niistä”, hän kuvailee.
Koulutukseltaan Rämö on rakennustekniikan insinööri Helsingin ammattikorkeakoulusta. Käytännön kokemusta työelämään hän on hankkinut nuoresta pitäen.
”Aloitin 14-vuotiaana kesätöissä isäni rautakaupassa. Sieltä alkoi myyjän työhön tutustuminen ja kaikkiaan rautakauppauraa jatkui 12 vuotta. Koulunkäynnin ja opiskelujen ohessa tuli tutuksi kaikki rautakauppatoimintaan liittyvä niin myynnistä kuljetuksiin kuin toimistohommatkin. Se oli antoisaa aikaa ja kartutti kokemusta. Samalla näki myös sen, mitä on yrittäminen. Opiskeluaikanani AMK:ssa ja sen jälkeen olin nelisen vuotta rakentamistöissä Varte Uusimaalla työnjohtajana. Sieltä tarttui matkaan tietotaito siitä, mitä työmaalla käytännössä tapahtuu. Kaikki aiempi tekeminen on ollut optimaalinen tausta työlleni Fesconilla.”
Mikä on työssäsi parasta?
Parasta on vaihtelevuus ja työn vaativuus. Saan pistää itseni likoon ja olla päättämässä isoista linjoista sekä tehdä töitä asiakkaiden kanssa. Erityisen antoisana koen tuotekehitystyön. Siinä yhdistyy upeasti yhteistyö asiakkaiden kanssa: heiltä saamme hienoja vinkkejä ja ajatuksia. On tärkeää, ettei junnata vain vanhojen tuotteiden äärellä, vaan ollaan mukana uuden kehittämisessä aidon tarpeen mukaisesti.
Mikä on työssäsi haastavinta?
Tekemistä on paljon. Oman ajankäytön hallinta on ehkä vaativinta ja edellyttää päivittäistä skarppaamista. Erilaisia projekteja on käynnissä yhtäaikaisesti koko ajan ja tämän lisäksi on kaikki hallinnolliset työt.
Mistä olet työssäsi ylpeä?
Saan olla töissä suomalaisessa yrityksessä, joka tuo uusia tuotteita ja uusia ratkaisuja jatkuvalla syötöllä markkinoille. Meillä on nytkin jätettynä patenttihakemus kehittämästämme märkälaastimenetelmästä, joka tuo uuden tehokkuuden perinteiseen märkälaastirappaukseen. Olemme koneellistaneet prosessin: ennen on hommat hoidettu lapioimalla käsipelillä pumppuun, mutta nyt ajetaan koneellisesti ja käsityövaihe on minimoitu.
Millaisen vinkin antaisit alalle aikovalle?
Teollisuus on hyvä vaihtoehto työpaikkana. Vaikka olisi kouluttautunut rakennustyömaatehtäviin, kannattaa miettiä, että teollisuuden puolellakin on mielenkiintoisia tehtäviä tarjolla.
Kerro itsestäsi jotain, mitä muut eivät välttämättä tiedä
Tykkään rakentaa ja tehdä käsillä, ja olen enemmän käytännön tekijä kuin teoreetikko. Kotona sain hiljattain valmiiksi terassin laajennuksen rinnetontillemme. Tein sitä varten 30 metriä pitkän ja 1-2 metriä korkean tukimuurin. Siinä oli melkoisesti muotitettavaa ja valmisbetonia kului. Terassille tuli myös uima-allas ja grillikatos. Kaikkiaan rupeama vei kolme kesää, kun tein lähes kaikki työt itse.
Millaista Suomea haluaisit olla rakentamassa?
On tärkeää, että rakentamisessa käytetään laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita. On kaikkien etu, että tehdään kerralla kunnolla, jotta saadaan kestäviä rakenteita. Yleisesti sanoisin, että rakentamisen tuottavuuskehityksessä on petrattavaa. Fesconilla olemme panostaneet siihen ja tuomme uusia ratkaisuja työmaille sekä tehokkuutta että tuottavuutta parantamaan. Tällainen on juuri jo aiemmin mainitsemani märkälaastimenetelmäkin.