Infrarakentamisen työnjohtaja unelma-ammatissaan
VRJ Etelä-Suomi Oy:ssä työnjohtajana vuoden päivät työskennellyt Tommi Kivinen on alalla, johon hän on tuntenut vetoa jo pikkupojasta. Ei vähiten siksi, että oma isä, vaari ja myös vaarin isä ovat tehneet uransa kaupunkirakentamisen parissa. Infrarakentaminen ei ole Kiviselle myöskään vain ala muiden joukossa. Työvaiheiden näkeminen alusta lopputulokseen asti innostaa häntä jokaisessa projektissa.
Kuka: Tommi Kivinen
Työ: työnjohtaja, VRJ Etelä-Suomi Oy
Alalla: 14 vuotta
VRJ Etelä-Suomi Oy:n infra-rakentamisen palvelutarjontaan sisältyy laaja valikoima katu- ja kunnallisteknisiä töitä sekä taloteknisiä liittymiä. Lisäksi VRJ:llä on 40 vuoden kokemus viher- ja ympäristörakentamisesta, minkä osaajana yritys on tunnettu koko Suomessa.
Yrityksessä työnjohtajana syksystä 2019 toimineen Tommi Kivisen ensimmäinen projekti oli Olympiastadionin ympäristön kävely- ja pyöräteiden parannustyö.
”Siinä oli mukana hyvät työntekijät, hyvä suunnittelija ja hyvä rakennuttaja. Se ei ollut ollenkaan hassumpi aloitus uudessa työssä ja projekti valmistui aikataulussaan tänä kesänä. Työmaan vieressä oli käynnissä myös historiallisen Olympiastadionin uudistustyö ja sitäkin oli mielenkiintoista seurata vierestä”, Kivinen myhäilee.
Mies on ollut työnantajaansa ja työhönsä tyytyväinen joka tasolla. Työnjohtajana hänen vastuullaan on työmaiden kokonaisvaltainen johtaminen alusta loppuun. ”Tehtäväni on luoda olosuhteet sille, että työntekijät voivat tehdä työnsä tehokkaasti ja turvallisesti. Valvon työn laatua ja suunnittelen, hoidan lupia ja pidän kaikki projektiin liittyvät dokumentit kunnossa.”
Ennen nykyistä tehtäväänsä VRJ:llä Kivinen työskenteli Helsingin kaupungilla STARA:n palveluksessa.
”Aloitin kesätöissä 16-vuotiaana ja olin infrapuolen hommissa siitä lähtien joka kesä. Alan opintojen edetessä sekä työkokemuksen karttuessa toimin myös kesämestarina useampaan otteeseen. Vuonna 2016 vastavalmistuneena tie- ja liikennetekniikan diplomi-insinöörinä tittelikseni tuli projekti-insinööri. Myöhemmin tehtävät painottuivat enemmän työnjohdollisiin tehtäviin”, hän kertaa.
Helsingin kaupungin palveluksessa Kivinen edusti jo neljättä polvea: ”Jo vaarini isä oli kaupungilla töissä ja vaarini oli itse asiassa aivan samoissa hommissa kuin minä, mutta vastaavana rakennusmestarina eläkkeelle jäädessään. Isäni on edelleen kuntayhtymän palveluksessa. Sukuni miesten jalanjälkiä olen siis sikäli seurannut. Täytyy sanoa, että infra-alan olen koko ajan kokenut omakseni ja toimin unelma-ammatissani.”
Mikä on työssäsi parasta?
Pidän töiden vaihtelevuudesta ja että jokainen päivä on erilainen. Tykkään siitä, että saan olla myös työmaalla töissä – ei vain toimistolla. Ihmisten kanssa keskustelu ja suunnittelu ovat merkittävä osa työtäni. Muutenkin sosiaaliset kanssakäymiset ovat todella tärkeitä niin työntekijöiden kuin kaikkien projektikumppaneiden kanssa.
Mikä on työssäsi haastavinta?
Tykkään pitää langat käsissäni, mutta on monia asioita, joihin en voi itse vaikuttaa tai nopeuttaa niitä. Se on toisinaan haastavaa luonteellani. Esimiestyö tuo luonnollisesti omat haasteensa, sillä kaikkien kanssa pitää tulla toimeen ja se on luovimista, jotta asiat saadaan toimimaan kaikkien kannalta hyvin. Työmailla tekijät vaihtelevat, välillä he ovat omasta firmasta ja välillä alihankkijoilta. Työmaan päällikkönä olen kaikkien esimies siinä, että turvallisuus ja aikataulut menevät niin kuin pitää.
Mistä olet työssäsi ylpeä?
Minulla on sellainen lähtökohta, että aina pitäisi voida tuntea ylpeyttä työnsä lopputulosta ja siitä, että on saanut olla mukana tekemässä sitä. Olen tosin sopivasti peruspessimisti, mutta jos tilaajilta tai yhteistyökumppaneilta tulee vielä erikseen kiitosta, tuleehan siinä väistämättä itsellekin fiilis, että nyt meni hyvin.
Kerro jotain, mitä muut eivät sinusta välttämättä tiedä
Olen innokas Formula 1 -fani. En ole tosin ollut kisoissa paikan päällä näkemässä ja kokemassa tunnelmaa, mutta joskus vielä menen. Mika Häkkinen on yksi suosikeistani kautta aikojen.
Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?
On tärkeää, että rakennettaan laadukasta ja kestävää Suomea. Me suomalaiset olemme fiksu kansa ja voimme toimia tässä edelläkävijänä ja tiennäyttäjänä muille. Se vaatii tietenkin sitä, että myös nuoret osaavat ja haluavat hakeutua tälle alalle. Yliopistossa itsekin mietin, onko tämä työ sellaista, jota haluan tehdä. Kunnallistekniikan parissa on kuitenkin hyvin erityyppisiä töitä, joten alalta löytyy kyllä hyvä työ ja mielenkiintoinen työnkuva kaikille. Ei tämä ole vain kaivinkoneella kuopan kaivamista.