Uunioperaattori on kuin lennonjohtaja – molemmilta vaaditaan tarkkuutta työssään
Finnsementti Oy:n Lappeenrannan sementtitehdas ja kalkkikivilouhos sijaitsevat teollisuusalueella kaupungin laidalla. Tehtaan tuotannossa valvomohoitaja Mikko Koivurannalle tehdas on tuttu jo yli kolmenkymmen vuoden ajalta. Uunioperaattorina hän varmistaa, että sementtiraaka-aineiden eteneminen uunissa sujuu varmasti, turvallisesti ja laadukkaasti.
Kuka: Mikko Koivuranta
Työ: operaattori, valvomohoitaja
Alalla: 40 vuotta
Mikko Koivuranta on pitkän linjan sementtimies. Ura alkoi Partekin omistamalla Kolarin sementtitehtaalla 1970-luvun lopulla. Kun tehdas lakkautettiin vuonna 1989, siirtyi Lapin mies Lappeenrannan tehtaalle uuninhoitajaksi. Siitä asti hän on viihtynyt niin kaupungissa kuin työssään Finnsementillä. Vuodesta 2003 lähtien hän on työskennellyt ”operaattorina”. Koivurannan työtä on seurata, että kaikki sujuu hyvin.
”Uunin toiminnan valvonta, sementtimyllyjen seuranta sekä laatujen vaihto. Lisäksi operaattori ohjaa hiilimyllyä, varmistaa raakamyllyn kivet sekä hoitaa raakamateriaalien tilauksia”, hän listaa tehtäviään.
Tehdas tuottaa sementtiä ympäri vuorokauden. Sen sementtituotanto lisääntyi merkittävästi vuonna 2007, kun uusi moderni tuotantoyksikkö otettiin käyttöön.
”Monitoreita on tehdastiloissa joka puolella ja näyttöjä kaikkiaan 24”, Koivuranta kuvailee valvonnan laajuutta.
Tuotannossa tehdään töitä kolmessa vuorossa. Koivurannalle mieluisimpia ovat yöt.
”Yöllä on rauhallisempaa, kun on vähemmän porukkaa vuorossa. Omaan työhön Valmetin UI-ohjausjärjestelmän äärellä voi keskittyä rauhassa. Erillisiä työpyyntöjä tai muuta informaatiota ei tule silloin niin paljon kuin päivävuoroissa”, hän selventää.
Töihin tehtaalle Koivuranta polkaisee pyörällä. Matka vie aikaa viitisen minuuttia. Satulan selkään hän nousee vuoden ympäri.
”Pyörämatka on lyhyt ja se on selkeä aloitus työpäivään ja toisaalta se irrottaa ajatukset kotimatkalla päivän työhulinoista. Terveysvaikutuksiakin on”, hyväkuntoinen mies myhäilee.
Mikä on työssäsi parasta?
Parasta on itsenäinen tekeminen. Työtäni teen työvuorollani sen mukaan mitä on määrätty ja toisaalta tilanteiden mukaan reagoiden.
Mikä on työssäsi haastavinta?
Erillisiä työpyyntöjä tulee erityisesti aamu- ja päivävuoroissa radiopuhelimella tuon tuosta. On esimerkiksi koekäynnistyksiä sekä sementtisiilojen ja laatujen vaihtoa. Työpyyntöjen vastaanottamisessa pitää olla tarkkana ja tehdä pyynnöt nopeasti pois alta. Jos niitä ei tee heti ja pyyntöjä jää jonoon, on vaarana, että jotain unohtuu. Operaattorilla pitää pakka pysyä koossa koko ajan, jotta kaikki menee juuri siten kuin pitää. Tähän sopii hyvin vertaus lennonjohtajan työhön.
Mistä olet työssäsi ylpeä?
Minulla on pitkä työura sementin parissa ja näen, miten ala on kehittynyt. Olen ylpeä siitä, että olen pärjännyt näin pitkään ja olen myös edelleen kiinnostunut työstäni, vaikka ikää mittarissa on yli 60 vuotta. Teen työni tarkasti ja valmistaudun työvuorooni huolella.
Kerro itsestäsi jotain, mitä muut eivät välttämättä tiedä
Olen kitaramiehiä ollut jo parikymppisestä. Sävellän ja sanoitan kappaleita. Lisäksi jalkapallo on lähellä sydäntäni. Olen pelannut ja valmentanut. Lappeenrantakin oli tuttu kaupunki jo ennen tänne muuttoa 1989, sillä olin käynyt täällä pelireissuilla. Lempinimeni ”Rudi” juontuu jalkapalloajoilta ja liittynee ulkonäkööni.
Millaisen vinkin antaisit alalle aikovalle?
Kannattaa aina kuunnella työkavereita ja jo asian osaavia ammattilaisia, niin oma osaaminen kasvaa jatkuvasti. Jos jokin mietityttää tehtävissä, niin kysy neuvoa ja ohjeita. Kuuntele muita, että pääset eteenpäin. Tiedon jano on paras jano.
Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?
Kestävää Suomea, jossa ympäristö on huomioitu kokonaisuutena ja ihminen viihtyy.