Priimaa pukkaa: koneenkäyttäjä seuraa, vahtii ja varmistaa pihakivien laadun
Rudus on valmistanut betonikiviä ja laattoja jo yli 40 vuotta. Pitkän linjan osaamista edustaa myös Ruduksen Tuusulan kivitehtaalla maisemakivien parissa työskentelevä Marko Pasanen. Hänen käsissään koneet Masa ja Henke ovat suoltaneet ulos pihakiviä tasaiseen tahtiin viimeiset 20 vuotta.
Kuka: Marko Pasanen
Työ: koneenkäyttäjä, Rudus
Alalla: 20 vuotta
Marko Pasasen työpäivä Tuusulan Ristikivessä alkaa aamukuudelta. Miestä aikaiset heräämiset eivät häiritse ja onneksi työmatkakin on lyhyt. Kotoa kivitehtaalle hurauttaa viidessä minuutissa. Pasasen työnä on tehdä betonipihakiviä ja maisematuotteita. Koneet Masa ja Henke varsinaisen työn toki tekevät, mutta koneenkäyttäjänä Pasanen vastaa siitä, että koneet toimivat ja tuotteet valmistuvat.
”Masa on yksivaunukone ja sillä tehdään läpivärjättyjä betonipihakiviä. Myös Henkellä tehdään pihakiviä, mutta kaksivaunukoneena sillä onnistuu pintavärjättyjen tuotteiden teko”, Pasanen kertoo konekavereistaan.
Rudukselle Pasanen tuli töihin 2000-luvun alkupuolella ystävän vinkistä. Taustallaan miehellä on talonrakentajalinja ammattikoulusta sekä työkokemusta rakentamisesta. Ruduksella hän työskentelee tuotannossa.
”Vuosien saatossa tuotannon puoli on kehittynyt valtavasti. Tullessani taloon täällä oli ihmisiä viisinkertainen määrä ja aika paljon tehtiin asioita käsin. Nyt prosessit ovat virtaviivastuneet ja koneita kehitetty sekä paranneltu. Toimimme myös Lean-ajattelumallin mukaan”, Marko Pasanen kertoo.
Kaikkiaan työ on kevät ja kesäpainotteista, sillä betonikiviä menee silloin eniten: ”Ja varastoonkin pitää saada tehtyä. Aamulla ensimmäisenä betonimylläri hoitaa koneet kuntoon ja käynnistää ne. Koneenkäyttäjänä sitten tarkkailen, että homma etenee oikein. Yksi työn keskeinen osa on muottien vaihto. Alkukeväällä sitä on eniten. Eri kiviä tehdään silloin todella paljon, joten muotti vaihtuu parikin kertaa päivässä.”
Pasanen on kahdenkymmenen vuoden työurallaan ollut kehittämässä niin tuotannon prosesseja, laatuasioita kuin koneita.
”Olen saanut olla parantamassa koneiden toimivuutta ja rakentamassa niistä yhä tehokkaampia. Koneissa on nyt esimerkiksi mittalaiteet, jotka seuraavat valmistuvien tuotteiden kokoa. Aiemmin kivien kokoa joutui itse mittaillemaan tekemisen aikana laadun varmistamiseksi.”
Mikä työssäsi on parasta?
Työni on monipuolista; on prosessiseurantaa, mahdollisia vikatilanteiden paikantamisia ja nopeaa päätöksentekoa. Pidän myös siitä, että saan olla mukana kehittämässä tuotannon laatua ja prosessia. Tämä on näkynyt myös suoraan työssäni, kun hommat hoituvat joutuisasti ja paremmin.
Mikä on työssäsi haastavinta?
Työni vaatii tarkkuutta, mikä on erittäin tärkeää esimerkiksi muotteja vaihtaessa ja varmistaessa, että tuotteiden laatu pysyy tasaisena. Myös kivimassan laatu vaihtelee, joten koneen säätöjen kanssa pitää olla herkkä reagoimaan. Laadunvalvonta ja laatuvaatimukset ovat kaiken kaikkiaan meillä tarkan silmän alla. Seurataan ja punnitaan – ja puututaan heti, jos kaikki ei ole sitä mitä pitää.
Mistä olet työssäsi ylpeä?
Olen saanut kehittää omaa työtäni ja meidän tuotekoneita. Esimerkiksi Henke on vuodelta 1981 ja sitä on uusittu ja ohjelmia lisätty ja päivittetty. Tätä palvelua ei ole ostettu konetoimittajalta, vaan muutokset on toteutettu yhteistyössä automaatiotoimittajan kanssa.
Kerro jotain itsestäsi, mitä muut eivät välttämättä tiedä.
Kotona meillä elelee autotallissa kymmenen leijonaharjaskania, jotka puolisoni pelasti, kun niiden entinen omistaja oli pistämässä niitä pois. Sittemmin minun osalleni on tullut kunnostaa autotalli. Ensin siitä tehtiin lämmin ja laitoin sen sisältä kuntoon kaneille sopivaksi. Nyt on vuorossa ulkoremppa. Harrastan myös innokkaasti eri palloilulajeja, kuten salibandyä sekä jääkiekkoa. Korona-aika on sikäli ollut haastavaa, kun niissä ei ole voinut käydä. Kesäkuun alussa onneksi pääsi taas sählyä pelaamaan ja elokuussa alkaa lätkä.
Millaista Suomea haluat olla rakentamassa?
Ympäristörakentamisessa pitäisi käyttää enemmän kiveä. Olemme paljon jäljessä esimerkiksi Keski-Euroopasta. Siellä käytetään kiveä monipuolisesti. Meilläkin tämä olisi mahdollista, sillä uusia Suomen ilmastoon sopivia tuotteita on tullut vuosien saatossa paljon. En haluaisi nähdä pihoissa asfalttia. Pihakivi kunniaan.