Turvapaikanhakijoista työntekijöitä
Vuonna 2015 Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, yli 32 000 henkilöä, ja vastaanottokeskuksia perustettiin nopeasti ympäri Suomen. Betset-yhtiöillä oli tuolloin työvoimapulaa Kyyjärven tehtaallaan, ja kun Suomen Punaisen Ristin Saarijärven vastaanottokeskus tarjosi yhtiölle turvapaikanhakijoita työharjoitteluun, se herätti kiinnostusta.
Asiat etenivät lopulta nopeasti, kun vastaanottokeskuksen päällikkö tuli käymään kahdeksan turvapaikanhakijan kanssa. He kävivät tutustumiskierroksella tehtaalla ja heille kerrottiin yhtiöstä. Tämän jälkeen sovittiin, että miehet ovat tervetulleita Betsetille neljän viikon työkokeiluun.
”Kokeilun päättyessä oli selvää, että he halusivat oikeasti tehdä sitä työtä. Meillä taas oli nähtävissä, että työvoimatarve tulee jatkumaan. Silloin päätettiin, että henkilöt jatkavat meillä. Nyt meillä on noin kymmenkunta turvapaikanhakijataustaista henkilöä töissä, joista yli puolet on vakituisessa työsuhteessa”, kertoo Betset-yhtiöiden toimitusjohtaja Mika Löytönen.
Löytönen toteaa Betsetin saaneen tulijoista hyviä työntekijöitä, mutta samalla yhtiö on voinut vaikuttaa maahanmuuttajien elämään Suomessa. ”Olemme osaltamme mahdollistaneet näiden miesten yhteiskuntaan integroitumisen, jossa työ on todella keskeisessä roolissa. Samalla olemme vaikuttaneet koko paikkakunnan ilmapiiriin maahanmuuttajia kohtaan”, hän kertoo.
Uusi työtapoja ja -keinoja käyttöön
Työharjoittelussa ja työnteossa kielitaitoon tai yhteisen kielen puuttumiseen liittyy monia haasteita. Jos asioita ei ymmärretä samalla tavalla, voi se johtaa väärinkäsityksiin, vääriin työtapoihin tai virheisiin ja tapaturmiin. Maahanmuuttajaryhmän aloitettua Betsetillä on otettu käyttöön uusia tapoja tehdä töitä ja kouluttaa.
”Tehtaalla tehtäviä hoidetaan nyt työpareina. Olemme käynnistäneet myös Betset Akatemian, jossa muun muassa videoiden avulla opetetaan oikeita työmenetelmiä. Se on todettu hyväksi tavaksi toimia.”
Kuva: Betset / Rakennuslehti