Rudus Ämmän Betoni & halu jatkuvaan kehitykseen

Rudus Ämmän Betoni tunnetaan vaativien julkisivuelementtien valmistajana. Nykyisin pitkälle jalostettuja elementtejä toimitetaan pääasiassa pääkaupunkiseudulle, mutta tuotanto on edelleen Suomussalmella.

Tiesitkö muuten, että yhtiön kasvu on osa Kostamuksen historiaa?  Kun Venäjälle rakennettiin vuosina 1975-1985 suomalaisvoimin Kostamuksen kaupunki ja vuoriteollisuuskombinaatti, pidettiin projektia korkean työttömyyden aikana elintärkeänä piristysruiskeena sekä koko Suomelle että varsinkin Kainuulle. Muun muassa Suomussalmen Ämmänsaaressa 1956 perustetulle Ämmän Betonille Kostamus oli iso virstanpylväs.

– Kun rakentaminen alkoi, yhtiö sai viisivuotisen ajourakan 370 000 kuutiosta valmisbetonia. Vuonna 1978 alkoivat seinäelementtien toimitukset ja ne kasvoivat siten, että 80-luvun alussa Kostamuksen toimitukset olivat 70 prosenttia Ämmän Betonin liikevaihdosta. Kostamus siis toi leivän yhtiön pöytään, kertoo Rudus Ämmän Betonin toimitusjohtaja Jukka Kyllönen.

Kostamuksen valmistuttua 1980-luvun puolivälissä projektin urakoitsijat siirtyivät rakentamaan pääkaupunkiseutua. Ämmän Betoni seurasi asiakkaitaan ja pääsääntöisesti nykyiset asiakkaat toimivat pääkaupunkiseudulla.

Lähellä raaka-aineita on hyvä olla

Vuonna 2019 Ämmän Betonista tuli osa Rudus-konsernia. Tuotanto on edelleen Suomussalmella.

– Tehdas on täällä hyvien raaka-ainevarantojen äärellä. Tuotantoomme soveltuvia kiviaineksia riittää vuosikymmeniksi, Jukka Kyllönen sanoo.

Ämmän Betoni toi Rudus-konserniin pitkälle jalostettujen betonielementtien vahvan osaamisen. Rudus on itsekin merkittävä julkisivuelementtien toimittaja, mutta yhdessä Rudus Ämmän Betonin kanssa tuotevalikoima laajentui entisestään. Muitakin hyötyjä on seurannut.

– Rudus-konserni toi meille uudenlaisen työturvallisuuden kulttuurin, jonka henkilöstömme on ottanut kiitettävästi vastaan.

Jukka Kyllönen iloitsee myös henkilöstön sitoutumisesta. Tulevaisuuteen hän katsoo luottavaisesti.

– Toimintaa tulee jatkuvasti kehittää ja kuunnella asiakkaiden toiveet, mutta ennen kaikkea pitää uskoa omiin vahvuuksiinsa, toimia niiden mukaisesti ja olla avoin uusille näkemyksille. Menestyskin tulee sen myötä.

Ämmän Betonin nimi tulee sen kotipaikasta, jossa monen muunkin yrityksen nimessä on sana ”Ämmän”. Alun perin yhtiön nimi oli Kainuun Sementtivalimo ja se oli keskittynyt lähinnä kaivonrenkaiden, putkien ja kunnallisteknisten tuotteiden valmistukseen. Vuonna 1956 Suomussalmen Ämmänsaaressa perustettu Ämmän Betoni siirtyi vuoden 2019 lopussa Ruduksen omistukseen ja siitä tuli osa Rudus-konsernia.

Tiileri työllistää sukupolvesta toiseen

Tiilien pääraaka-aine on savi. Tiilerillä Ylivieskan tehtaan tiilet tehdään lähisavesta, jota saadaan 5 kilometrin säteeltä.

Lujabetoni rakentaa Kärsämäelle uuden paalutuotantolinjan

Lujabetoni ja Metsä Fibre  tekivät syksyllä 2020 esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan teräsbetonipaalutoimituksesta. Kyseessä on Suome…

YBT:n Ylitornion tehdas on paikkakunnan suurimpia työllistäjiä

Betonitehtaat työllistävät ihmisiä eri puolilla Suomea. YBT Oy:n Ylitornion tehdas valmistaa betonielementtituotteita Ruotsin rajan läh…

Rudus Ämmän Betoni & halu jatkuvaan kehitykseen

Rudus Ämmän Betoni tunnetaan vaativien julkisivuelementtien valmistajana. Nykyisin pitkälle jalostettuja elementtejä toimitetaan pääas…

Mobiili betonitehdas turvaa jättiurakan valut Porissa

Porin Satamassa on meneillään merkittävä 40 miljoonaa euroa vaatinut investointi, kun Boliden rakennuttaa uuden punnitus- ja näytteenot…