YBT:n Ylitornion tehdas on paikkakunnan suurimpia työllistäjiä

Betonitehtaat työllistävät ihmisiä eri puolilla Suomea. YBT Oy:n Ylitornion tehdas valmistaa betonielementtituotteita Ruotsin rajan lähellä, ja viime aikoina viennin osuus tehtaan liikevaihdosta on kasvanut merkittävästi. Ennen koronaa Ruotsin rajan olemassaoloa ei oikein huomannutkaan. Nyt rajamuodollisuudet hidastavat ihmisten kulkemista rajan yli. YBT:n onneksi tavaravienti kuitenkin toimii.

– Olemme Suomen suurin betonielementtien viejä. Kiitos siitä kuuluu 50 työntekijällemme, tuotteillemme sekä tietysti myös Ylitornion tehtaan sijainnillemme rajan pinnassa. Pääosa työntekijöistämme tulee tästä oman kylän alueelta ja lähiseudulta. Alihankkijaverkostomme työllistää sitten vielä toiset 50 henkeä. Ellei enemmänkin, laskeskelee YBT Oy:n toimitusjohtaja Juha Alapuranen lähes tyhjällä toimistollaan. Kaikki kynnelle kykenevät YBT:läiset työskentelevät nyt korona-aikana etänä, joten toimistolla on hyvin rauhallista ja turvallista.

Ylitornion tehtaan lisäksi YBT omistaa myös Prefabmästarna i Sverige Ab -tehtaan Ruotsin puolella yhdessä Lujabetoni Oy:n kanssa. Ruotsin tehtaan liikevaihto oli viime vuonna 370 miljoonaa kruunua. YBT:n oma liikevaihto oli vastaavasti 12 miljoonaa euroa vuonna 2020.

– Ruotsin Kiirunaan rakennetaan kokonaan uutta kaupunkia, joten sinne betonia ja elementtejä viedään jatkuvasti. Rekalla pääsee onneksi vielä rajan yli elementtilastissa.

YBT on perheyritys ja Ylitornion suurimpia työllistäjiä

Perheyrityksen historia on alkanut jo vuonna 1958, jolloin Erkki Alapuranen perusti Ylitornion Sementtivalimon. Toisen polven veljekset Juha, Reijo ja Mika Alapuranen perustivat YBT Oy:n vuonna 1992. Juhan vaimo Sari on hoitanut yrityksen taloushallintoa sen perustamisesta lähtien. Sarin ja Juhan poika Benjami on myös mukana yrityksen toiminnassa. Perheyrittäjyys näkyy yrityksen toiminnassa yhteisöllisyytenä.

Ylitornion suurimpana työnantajana YBT Oy on kokoaan merkittävämpi toimija koko kunnan kannalta.

Tiileri työllistää sukupolvesta toiseen

Tiilien pääraaka-aine on savi. Tiilerillä Ylivieskan tehtaan tiilet tehdään lähisavesta, jota saadaan 5 kilometrin säteeltä.

Lujabetoni rakentaa Kärsämäelle uuden paalutuotantolinjan

Lujabetoni ja Metsä Fibre  tekivät syksyllä 2020 esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan teräsbetonipaalutoimituksesta. Kyseessä on Suome…

YBT:n Ylitornion tehdas on paikkakunnan suurimpia työllistäjiä

Betonitehtaat työllistävät ihmisiä eri puolilla Suomea. YBT Oy:n Ylitornion tehdas valmistaa betonielementtituotteita Ruotsin rajan läh…

Rudus Ämmän Betoni & halu jatkuvaan kehitykseen

Rudus Ämmän Betoni tunnetaan vaativien julkisivuelementtien valmistajana. Nykyisin pitkälle jalostettuja elementtejä toimitetaan pääas…

Mobiili betonitehdas turvaa jättiurakan valut Porissa

Porin Satamassa on meneillään merkittävä 40 miljoonaa euroa vaatinut investointi, kun Boliden rakennuttaa uuden punnitus- ja näytteenot…