TA-Asumisoikeus Oy voitti kerrostalollaan Lohjan Asuntomessujen Vihreä teko -kilpailun

Vuoden 2021 asuntomessuilla Lohjan Hiidensalmessa näytettiin mallia niin kerrostalojen kuin omakotitalojen ilmastoystävällisessä rakentamisessa. Vihreä teko on Lohjan Asuntomessujen ja Lohjan kaupungin jo tontinhakuvaiheessa lanseeraama kampanja, jolla haluttiin kannustaa messukohteita ottamaan huomioon talojen ilmastonäkökulma. Palkinto jaettiin Lohjan asuntomessuilla heinäkuussa ja voittajaksi valittiiin TA-Asumisoikeus Oy.

Laadukkaasti rakennettu A-energialuokan kerrostalo

TA-Yhtiöiden pitkäaikainen määrätietoinen kehitystyö ympäristöystävällisen asuntotuotannon hyväksi näkyy Lohjalla TA-Asumisoikeus Oy:n laadukkaasti rakennetussa A-energialuokan kerrostalossa osoitteessa Sahapiha 6. Tekoäly optimoi huoneistokohtaisesti kaukolämmön kulutusta, aurinkopaneelit tuottavat puhdasta sähköä ja asukkaat voivat seurata omaa veden- ja sähkönkulutustaan. Autokatoksesta löytyy kymmenen sähköauton latauspistettä, ja polkupyörille on toteutettu runsaasti säältä suojattuja pysäköinti- ja säilytystiloja. Viherkatot, kattopuutarha ja korttelin yhteispiha tukevat luonnon monimuotoisuutta.

– Kaikelta asuntotuotannolta, kohtuuhintaiseltakin, on edellytettävä laatua ja osallistumista rakentamisen päästöjen vähentämiseen. TA-Asumisoikeus Oy osoittaa Lohjalla tason, johon jokaisen kerrostalohankkeen Suomessa nykyisin vähintään tulisi yltää, toteaa raadin jäsen professori Jyri Seppälä.

Ammattitaitoisen suunnittelun ja rakentamisen merkitys korostuu, kun halutaan rakentaa energiatehokas ja vähähiilinen talo.

TA-Asumisoikeus Oy:n asuntomessukerrostalo sai messuilla myös toisen huomionosoituksen. Sauna from Finland ry palkitsi messujen elämyksellisimmät saunat, ja Sahapihan huipun yhteissauna sai kunniamaininnan. Perusteluissa mainittiin yhteissaunan turvallisuus ja esteettömyys, kestävät ja helposti siivottavat materiaalit sekä upeat näköalat ja saunan yhteydessä oleva kattoterassi.

Vihreä Teko -kilpailuraadin muodostivat puuarkkitehtuurin professori ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen jäsen Pekka Heikkinen (Aalto-yliopisto), johtava rakennustarkastaja Paula Mäenpää (Lohjan kaupunki), toimitusjohtaja Mikko Nousiainen (Green Building Council Finland), Suomen ilmastopaneelin jäsen ja kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja professori Jyri Seppälä (Suomen ympäristökeskus) sekä ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen (Rakennusteollisuus RT Ry).

Sementtiuuneissa paljon kierrätyspolttoaineita

Finnsementti valmistaa sementtiklinkkeriä kuivauuneissa, joissa pääpolttoaineina käytetään kivi…

TA-Asumisoikeus Oy voitti kerrostalollaan Lohjan Asuntomessujen Vihreä teko -kilpailun

Vuoden 2021 asuntomessuilla Lohjan Hiidensalmessa näytettiin mallia niin kerrostalojen kuin omakotitalojen ilmastoystävällisessä rakenta…