Suomen ensimmäinen kiertotalousinsinööri

Vuoden 2021 alussa Saint-Gobain Finlandilla kiertotalousinsinöörinä aloittanut Tuomas Kohvakka kehittää kestävämpiä rakennusratkaisuja poikkitieteellisen osaamisen ja rajoja rikkovan yhteistyön avulla. Helsingissä toimivan Ammattikorkeakoulu Arcadan prosessi- ja materiaalitekniikan kansainväliseltä linjalta vuodenvaihteessa valmistunut Kohvakka on tiettävästi Suomen ensimmäinen kiertotalousinsinööri. Miehen titteli kertoo, että Saint-Gobainilla panostetaan monipuolisesti ja pitkäjänteisesti vähähiiliseen, kiertotaloudelliseen rakentamiseen.

Kiertotalousinsinöörin palkkaaminen, samoin kuin uusiutuvan sähköenergian ja vähähiilisten kierrätysraaka-aineiden käyttö, ovat investointeja strategiamme mukaisiin tavoitteisiin. Aiomme olla hiilineutraali Pohjoismaissa vuonna 2035 ja globaalisti vuonna 2050, kertoo Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser.

Kohvakalle kestävä kehitys ja vaihtoehtoiset, uudet materiaalit ovat intohimo. Vahva arvopohja ja halu vaikuttaa alaan sisältäpäin ajoivat laivanrakennusfirman työnjohtajana toimineen artesaanipuusepän uudelle uralle.

– Kentällä on tietyt realiteetit ja tavat tehdä, mutta idealismin jyvänen on hyvä säilyttää: uusilla ideoilla on suuri merkitys innovaatioiden syntymisessä. Kiertotalousinsinöörinä pääsen yhdistämään monialaista osaamista sekä kehittämään konkreettisesti uusia tuotteita ja materiaaleja. Olen esimerkiksi jauhanut lasivillatehtaan prosessijätettä geopolymeerin raaka-aineeksi ja koordinoinut Lohjan asuntomessujen Pyörre-talon kokeellista betonivalua, hän kertoo.

– Tehtäväni on myös kehittää kiertotaloudesta teollisessa mittakaavassa aidosti tuottavaa, jotta siitä tulee pysyvä toimintamalli. Ympäristönäkökohdat on sovitettava yhteen taloudellisten intressien ja ihmisten hyvinvoinnin kanssa, Kohvakka lisää.

Suomen ensimmäinen kiertotalousinsinööri

Vuoden 2021 alussa Saint-Gobain Finlandilla kiertotalousinsinöörinä aloittanut Tuomas Kohvakka kehittää kestävämpiä rakennu…

Hukkatiilien murskasta syntyy uutta kiveä

Tarvasjoella sijaitseva Seppälän Tiili Oy on tunnettu takoistaan ja tulisijoistaan. Yli 5o vuoden aikana yrityksen tehtaan pihalle on kert…

Kierrätystiilimuuri muistuttaa menneestä

Seinäjoen Itikanmäen asuinalueella on hyödynnetty kierrätystiiliä yksinkertaisella, mutta persoonallisella tavalla. Tontin reunoille to…