Leca-soratehtaan savenottoaltaista luontokohteiksi

Luonto on ottanut omakseen entiset Leca-soratehtaan savenottoalueet Kuusankoskella, Kouvolassa. Leca Finlandin kevytsoratehdas nosti savea Keltistä yli 70 vuoden ajan ja määrällisesti yhteensä noin 2,7 miljoonaa kuutiota. Sittemmin rikas savi loppui Keltin alueelta ja Lecan kevytsoratehtaan entiset savenottoaltaat ovat täyttyneet vedellä ja lammet houkuttelevat harvinaisiakin lintuja levähtämään ja pesimään niiden rannoille.

Nykyisin altaat omistaa Kouvolan kaupunki, joka on halunnut tehdä alueesta luontokohteen, jossa voi bongata vaikkapa tukkasotkan tai mustakurkku-uikun.

Luonto on tehnyt tehtävänsä myös Tanskassa. Hingen Leca-soratehtaan takana oleva luonnonkaunis alue näyttää täysin koskemattomalta; alueella on paljon puita, pensaita, vesistöä ja eläimiä. Ei heti uskoisi, että samalla alueella, noin viisikymmentä vuotta sitten, oli savikenttä. Parhaimpaan tulokseen päästiin, kun luonnon annettiin vapaasti levittäytyä alueella, eikä ihmisten apua ole sen jälkeen enää tarvittu.

Esimerkit Suomesta ja Tanskasta osoittavat, kuinka oleellista on huolehtia luonnon monimuotoisuudesta vuosikymmenten saven kaivamisen jälkeen. Alueet saavat kokonaan uuden käyttötarkoituksen luontokohteena ja niillä viihtyvät niin ihmiset kuin eläimetkin.

Katso luontokuvaaja Heikki Jokiniemen tekemä video Keltin alueelta: