Tiilien valmistus on perinteinen, mutta samalla moderni ala

Tiili on ollut olemassa materiaalina tuhansia vuosia, mutta toimiala on vuosien saatossa kehittynyt ja muuttunut. Tapio Rahkola työskentelee Tiilerin tehtaalla tuotantoinsinöörinä Ylivieskassa ja nauttii työstään joka päivä. Tiiliin käytettävää savea hän ei myönnä maistaneensa, vaikka entisaikaan niinkin toisinaan tehtiin laadun varmistamiseksi.

”Ylivieskan tiilitehdas on maailman pohjoisin tiilitehdas”, hän kertoo. Tiilimies Rahkolasta tuli syksyllä 2012, kun edellisestä työpaikasta autokorjaamolta tuttu mies kysyi häntä Tiilerille töihin. Koulutukseltaan Rahkola onkin autotekniikan insinööri vuodelta 2005 ja lukenut Seinäjoen ammattikorkeakoulussa auto- ja työkonetekniikkaa.

Työn tiilien parissa hän on ottanut haltuun käytännön tekemisen kautta: ”Tiilipuolellehan ei ole varsinaisesti kouluja, vaan tiilenteon salat opitaan osaajilta. Omaan työhöni kuuluu myös työnjohdollisia tehtäviä tuotannon ja kunnossapidon puolella sekä kehitystyötä. Tässä olen saanut hyödyntää omaa insinööripuolen osaamistani, kuten suunnittelua ja CADiä”.

Tiilien pääraaka-aine on savi. Rahkola kertoo, että Ylivieskan tehtaan tiilet tehdään lähisavesta, jota saadaan 5 kilometrin säteeltä. ”Tiilen tekeminen ei kuitenkaan käy käden käänteessä, vaan prosessi kestää noin kaksi vuotta. Ensin kairataan maanäytteet ja tutkitaan ne laboratoriossa, jotta varmistetaan hyvä savipaikka. Sitten savi nostetaan ja annetaan tekeytyä talven yli. Tämän jälkeen se ajetaan välivarastoon tehtaalle, jossa savi on vielä toisen talven. Sen jälkeen vasta raaka-aineesta voidaan tehdä tiiliä.”

”Olen pitänyt aina tärkeänä ammattiylpeyttä. Tämä on sellaista hommaa, että kun tehdään tiiliä, niin ne ovat siinä kohteessa sitten näkösällä vaikka 100 vuotta ja kauemminkin. Tässä työssä saa jättää jälkensä maailmaan. Esimerkiksi Helsingin Kalasatamaan kesällä 2020 valmistunut Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristötalo on Tiilerin historian suurin kohde. Puolentoista vuoden aikana Ylivieskan tehtaalla tuotettiin 800 000 ruukintiiltä kohdetta varten ja tiilipalkkeja tehtiin peräti 7 kilometrin verran.”

Rahkola on huomannut, että rakentamisen kulttuuri on muuttunut vuosien myötä yhä hektisemmäksi. Vaikka esimerkiksi kerrostaloprojekteissa tiedetään yleensä aika pitkälti mitä tehdään ja miten, jää materiaalin tilaaminen silti usein viime tippaan. ”Kun muurarit tulevat paikalle, ihmetellään, missä tiilet ovat. Tiilen valmistaminen ei käy ihan käden käänteessä, vaan se vie aikaa”, hän toteaa.

Tiili on Rahkolan mielestä monessa mielessä huipputuote, koska sitä pystytään muokkaamaan.

”Ei tarvitse tehdä vain neliskanttisia, vaan voidaan tehdä erilaisia kulmia ja muototiiliä ihan laidasta laitaan. Toteutamme sen, mitä suunnittelija tahtoo. Voin sanoa reilusti, että olen tiilitehtaalla töissä, teemme tiiliä ja niistä rakennetaan erilaisia rakennuksia ympäri Suomea ja Pohjoismaita”, hän sanoo ylpeyttä äänessään.

Tiilien valmistus on perinteinen, mutta samalla moderni ala

Tiili on ollut olemassa materiaalina tuhansia vuosia, mutta toimiala on vuosien saatossa kehittynyt ja muuttunut. Tapio Rahkola työskentele…

Muurarin ammatti on käsityöammatti ja elinikäistä oppimista

Martti Perunka aloitti muurarin uransa 1960-luvun loppupuolella. Muurattuja tiiliä on yhdessä työparin, kaksoisveli Miko…