P-Atlas, Jätkäsaari, Helsinki

Helsingin Jätkäsaaren P-Atlas edustaa pysäköintilaitosten arkkitehtuurin uutta suuntaa. Sen rakennuttaja Jätkäsaaren Pysäköinti Oy halusi panostaa keskelle kaupunkitilaa sijaitsevan pysäköintilaitoksen arkkitehtuuriin ja Helsingin kaupunki edellytti sitä myös kaavamääräyksissään.

Vuonna 2020 valmistuneen pysäköintilaitoksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee päivittäistavaramyymälä. Toisessa kerroksessa on kaupan asiakaspaikkoja ja sitä ylemmissä kerroksissa autopaikkoja asukkaille. Kaikkiaan rakennuksessa on kahdeksan kerrosta ja autopaikkoja 474.

Pysäköintilaitoksen sijainti tiiviissä kaupunkirakenteessa ja merellisessä ympäristössä on haastava sekä kaupunkikuvallisesti että teknisesti. Arkkitehti Vesa Humalisto kohteen suunnitelleesta Inaro Oy:stä kertoo, että tiili oli julkisivumateriaaliksi luonteva valinta. Jätkäsaaressa on jo valmiiksi runsaasti monenlaisia ja niin uusia kuin vanhojakin tiilijulkisivuisia rakennuksia. Myös P-Atlaksen vieressä sijaitsevat kerrostalot on rakennettu tiilestä.

Muurattua pintaa P-Atlaksessa on noin 4 000 m2, niin umpeen muurattuna kuin perforoituna. Päivänvalossa pitsimuurausta tuskin erottaakaan, mutta pimeällä pysäköintikerrokset muuttuvat läpi heijastuvien valojen ansiosta satujen taikalyhdyksi. Silloin P-Atlaksen julkisivun tiilimuurauksessa leikkivät valo ja varjot.

Pitsimuurauksella ei ole rakennuksessa pelkästään esteettinen vaan myös toiminnallinen merkitys. Pysäköintilaitoksen julkisivun tulee olla läpihengittävä, jotta savun ja pakokaasujen poisto voisi tapahtua painovoimaisesti.

Rakennuksen päivittäistavaraliike sai julkisivuun selkeästi tunnistettavan pääsisäänkäynnin tiilireliefin avulla. Aikanaan kaupunkikeskustojen vanhoihin tiilikerrostaloihin suunniteltiin komea pääsisäänkäynti ja myymälän reliefisisäänkäynti on Inaron arkkitehtien moderni tulkinta aiheesta.

Kurjenlinna herää Ruususen unestaan Turussa

Turun keskustan kupeessa Kurjenlinnan vanhat täystiiliset kiinteistöt muutetaan asunnoiksi ja toimistotiloiksi. Kun työlään projektin o…

Kestävä kivitalo -palkinto

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikall…

Kaisa-talo, Helsingin Kaisaniemi

Helsingin yliopiston keskustakampuksen kirjasto, Kaisa-talo, otettiin käyttöön syksyllä 2012. Se rakennettiin vuosina 1973 ja 1984 valmi…

Vuoden Ympäristörakenne -palkinto

Vuoden Ympäristörakenne -palkinnolla Lue lisää

Vuoden Betonirakenne -palkinto

Vuoden Betonirakenne -palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirake…

P-Atlas, Jätkäsaari, Helsinki

Helsingin Jätkäsaaren P-Atlas edustaa pysäköintilaitosten arkkitehtuurin uutta suuntaa. Sen rakennuttaja Jätkäsaaren Pysäköinti Oy h…

Maatiilen käyttö on uutta Suomessa, As. Oy Helsingin Karppi

Helsingin Verkkosaareen toteutettiin arkkitehtuurikilpailun pohjalta kolmen korttelin muodostama kokonaisuus, jossa erisävyiset tiilet yhdi…

Plaanatorni, Oulu

Oulun ydinkeskustaan, aivan kauppakeskus Valkean kupeeseen, nousee 16-kerroksinen asuinkerrostalo Plaanatorni.

Skanskan vuonna 2020 järj…