Hukkatiilien murskasta syntyy uutta kiveä

Tarvasjoella sijaitseva Seppälän Tiili Oy on tunnettu takoistaan ja tulisijoistaan. Yli 5o vuoden aikana yrityksen tehtaan pihalle on kertynyt suuri keko myyntiin kelpaamatonta tiiltä ja tiilimurskaa.

– En halua puhua raaka-aineesta jätteenä, sillä tiilet on hylätty esimerkiksi esteettisten haittojen vuoksi, ja siksi ne eivät ole päätyneet myyntiin. Materiaali ei ole myöskään ongelmajätettä, sillä se ei ole vaarallista, vaan poltetussa muodossa olevaa savea ja hiekkaa, kertoo Seppälän Tiilen toimitusjohtaja Jari Seppälä.

Seppälän Tiilelle pihalla kasvava tiilikasa alkoi kuitenkin olla ongelma. Yrityksessä lähdettiinkin miettimään, miten raaka-ainetta voisi kierrättää ja hyödyntää uudelleen tuotannossa. Syntyi uusi innovaatio, lämpökivi.

– Pohdimme, miten materiaalia voi hyödyntää tulisijoissa isompana elementtinä ja muutenkin rakentamisessa. Esittelimme tuotteen betonilaattoja valmistavalle HB Betonille, jossa kiinnostuttiin yhteistyöstä valmistaa lämpökiveä, Seppälä jatkaa.

Ensimmäisiin testeihin lämpökivi pääsi puolitoista vuotta sitten. Syksyllä 2020 tuotteen kanssa lähdettiin markkinoille 3oooo kappaleen erällä. Lopputuotteet valmistetaan HB Betonin Someron tehtaalla.

– Tuote on kuusi kertaa tavallisen tiilen kokoinen, se painaa 15 kiloa ja raaka-aineesta 85 % on puhdasta tiilimurskaa eli kierrätettyä tiiltä. Lämpökivi on tiheämpää kuin perustiili. Täysin vastaavaa tuotetta ei ole ollut aikaisemmin markkinoilla, Seppälä kertoo.

Uusi elämä takan kuorimateriaaliksi

Hyvän lämmönvarauskykynsä ansiosta lämpökivi sopii erityisesti pinnoitettavien tulisijojen kuoreen. Muuraus toteutetaan ohutsaumalaastilla. Lämpökivellä tehty pinta voidaan rapata, laatoittaa tai maalata. Takan runko ja pesä muurataan perinteiseen tapaan.

– Lämpökivi edustaa kiertotaloutta parhaimmillaan. Sen ehdottomana etuna on nopea asennus ja toisaalta erinomainen lämmönvarauskyky, joka tekee siitä ainutlaatuisen. Lämpökiveä voi hyvin käyttää myös esimerkiksi väliseinissä ja piharakentamisessa tai ennakkoluulottomaan sisustukseen, Seppälä antaa vinkin.

Kuvassa muurataan Tiileri Pikku-Lauria Lämpökivi kuorella.

Suomen ensimmäinen kiertotalousinsinööri

Vuoden 2021 alussa Saint-Gobain Finlandilla kiertotalousinsinöörinä aloittanut Tuomas Kohvakka kehittää kestävämpiä rakennu…

Hukkatiilien murskasta syntyy uutta kiveä

Tarvasjoella sijaitseva Seppälän Tiili Oy on tunnettu takoistaan ja tulisijoistaan. Yli 5o vuoden aikana yrityksen tehtaan pihalle on kert…

Kierrätystiilimuuri muistuttaa menneestä

Seinäjoen Itikanmäen asuinalueella on hyödynnetty kierrätystiiliä yksinkertaisella, mutta persoonallisella tavalla. Tontin reunoille to…