Mobiili betonitehdas turvaa jättiurakan valut Porissa

Porin Satamassa on meneillään merkittävä 40 miljoonaa euroa vaatinut investointi, kun Boliden rakennuttaa uuden punnitus- ja näytteenottolaitoksen sekä uuden rikastevaraston satama-alueelle.

Urakka on vaativa ja rakenteet ovat hyvin massiivisia. Rudus toimittaa urakassa tarvittavan valmisbetonin, jonka menekki on noin 20 000 kuutiota ja siitä noin 7 000 kuutiota on erikoisbetoneja. Valmisbetoniaseman saaminen rakennuspaikalle on ison urakan elinehto. 

– Täysi kiitos Rudukselle, että siellä reagoitiin liikuteltavan betonitehtaan tarpeeseen jo urakkalaskennan vaiheessa. Porin Satama sijaitsee Mäntyluodossa, josta on 20 kilometriä matkaa lähimmälle betonitehtaalle ja seuraava on 40 kilometrin päässä, Jyri Honkaniemi Ruoppaus Suominen Oy:stä sanoo.

Hiilijalanjälkikin pienenee, kun kuljetusmatkaa ei ole.

– Urakassa on todella isoja valmisbetonin valuja. Parhaimmillaan valetaan 400 kuutiota kerralla. On ehdottoman tärkeää, että meitä palvelee oma asema rakennuspaikan vieressä. Työt eivät sujuisi, jos valmisbetoni pitäisi kuljettaa kaupungista asti.

Huipputekniikkaa ja -tehoa

Rudus Express -betoniasemissa yhdistyy huipputekniikka ja -teho. Porin asemankin kapasiteetti on tarvittaessa sata kuutiota tunnissa. Kun asema on ensimmäisen kerran pystytetty ja kaikki liitokset tehty, asema voidaan purkaa ja koota uudelleen noin vuorokaudessa.

– Mobiiliasema varmistaa valmisbetonin toimituskapasiteetin projekteissa, joissa on iso, hetkellinen valmisbetonin tarve. Tällaisia urakoita kyllä riittää eli asemalle on varmasti jatkuvaa käyttöä, toteaa Ruduksen Länsi-Suomen betoni- ja kivimateriaalien myyntipäällikkö Petri Pihlajamäki.

Bolidenin urakka on suunnitelmien mukaan Ruoppaus Suomisen osalta valmis vuoden 2022 loppupuolella. Työmaan vahvuus on keskimäärin 40 työntekijää.

Kuva: Rudus

Tiileri työllistää sukupolvesta toiseen

Tiilien pääraaka-aine on savi. Tiilerillä Ylivieskan tehtaan tiilet tehdään lähisavesta, jota saadaan 5 kilometrin säteeltä.

Lujabetoni rakentaa Kärsämäelle uuden paalutuotantolinjan

Lujabetoni ja Metsä Fibre  tekivät syksyllä 2020 esisopimuksen Kemin biotuotetehtaan teräsbetonipaalutoimituksesta. Kyseessä on Suome…

YBT:n Ylitornion tehdas on paikkakunnan suurimpia työllistäjiä

Betonitehtaat työllistävät ihmisiä eri puolilla Suomea. YBT Oy:n Ylitornion tehdas valmistaa betonielementtituotteita Ruotsin rajan läh…

Rudus Ämmän Betoni & halu jatkuvaan kehitykseen

Rudus Ämmän Betoni tunnetaan vaativien julkisivuelementtien valmistajana. Nykyisin pitkälle jalostettuja elementtejä toimitetaan pääas…

Mobiili betonitehdas turvaa jättiurakan valut Porissa

Porin Satamassa on meneillään merkittävä 40 miljoonaa euroa vaatinut investointi, kun Boliden rakennuttaa uuden punnitus- ja näytteenot…