Case Rovaniemi: Kivirakenteisen koulun laajennus ja terveellinen sisäilma

Lapin yliopiston harjoittelukoulun kivirakenteisessa korttelissa aivan Rovaniemen keskustassa on 1950-luvulla rakennettu, keltaiseksi rapattu päärakennus sekä 2000-luvun taitteessa valmistunut keltaisella ruukintiilellä verhoiltu lisärakennus ja sinkkipeltikaseteilla verhoiltu liikuntasali. Laajennus tuli ajankohtaiseksi, kun koulu laajeni alakoulusta yhtenäiskouluksi ja yläkoululle tarvittiin uusia tiloja. Tilaaja ja käyttäjä olivat kiinnostuneita rakennusten terveellisyydestä ja sitä kautta massiivirakentamisesta. Tärkeää oli myös se, että laajennus sopisi ympäristöönsä kauniisti.

Arkkitehti SAFA Hanna-Maija Tervo Arkkitehdit Oy:stä pohti, miten toteuttaa tilaajan toivoma massiivinen rakenne. Tiiviiseen kivitalokortteliin kaupungin keskustassa ei sopinut materiaalina puu, ainakaan tässä kokoluokassa. Laajennuksesta olisi voinut tulla piharakennuksen oloinen.

– Massiivitiili sopi mitä mainioimmin 1950-luvun koulun osaksi. Kennoharkolla saavutettiin järkevä seinävahvuus ja Poroton-kennoharkkoa käytettiin ulkoseinissä, jotka toimivat myös kantavana. Kaiken kaikkiaan tavoitteena oli käyttää turvallisia ja terveellisiä sekä kestäviä
ja ajan patinaa sietäviä materiaaleja. Julkisivussa käytettiin samoja materiaaleja, joita muissa koulun rakennuksissa jo oli, Tervo kertoo.

Rovaniemen harjoittelukoulun laajennus on toteutettu Terve talo -kriteerien mukaisesti. Rakennuksessa on kuusi opetustilaa, joita käyttää noin 150 lasta samanaikaisesti.

Puhdas ja terveellinen sisäilma on turvattu muun muassa siten, että rakenteet ovat yksiaineisia, pinnoitteet vesihöyryä läpäiseviä ja sisäpintojen käsittelyissä sekä pintamateriaaleissa on huomioitu massiivirakenteiden kosteuskäyttäytyminen. Esimerkiksi alapohja on kiillotettua betonia, sitä ei ole pinnoitettu. Rakennus on suojattu ulkoverhouksella. Rakennuksessa on myös radontuuletus.

Tiili sisätilan pintana sitoo itseensä kosteutta kesällä ja syksyllä ja luovuttaa sitä talvella, kun sisällä on kuivaa. Kouluissa on vähän kosteuden lähteitä ja suuri sisäilmahaitta onkin liian kuiva ilma talvella.

Lisää kohteesta voit lukea Kivestä muuramalla -lehdestä nro 2/2019.

 

Terveellisyys ja turvallisuus Sepänkankaan päiväkodin ykkösvaatimus

105 lapsen Sepänkankaan päiväkoti Kirkkonummella otettiin käyttöön vuonna 2016. Ryhmiä on yhdestä ikävuodesta aina esikouluikäisii…

M1 – tutkitusti vähäpäästöisiä materiaaleja

Rakennuksen hyvä sisäilmasto edellyttää sisäilma-asioiden huomioon ottamista suunnittelun, rakentamisen ja käytön kaikissa vaiheissa.…

Case Rovaniemi: Kivirakenteisen koulun laajennus ja terveellinen sisäilma

Lapin yliopiston harjoittelukoulun kivirakenteisessa korttelissa aivan Rovaniemen keskustassa on 1950-luvulla rakennettu, keltaiseksi rapatt…

Miltä Rakokiven uusi monitoimitalo tuoksuu? ”Ei miltään”

Kun koulurakennus alkaa olla elinkaarensa päässä, on ratkaisu yhä useammin uuden monitoimitalon rakentaminen. Lahdessa 2021 käyttöön …