Energiatehokkuus
Kivirakennus on luonnostaan energiatehokas. Massiiviset rakenteet sitovat lämpöä ja luovuttavat sen myöhemmin vähentäen sekä jäähdyttämisen että lämmittämisen tarvetta. Rakennuksen energiatehokkuus merkitsee taloudellisten säästöjen ja ympäristöystävällisyyden ohella myös asumismukavuutta sisälämpötilan pysyessä miellyttävän tasaisena niin kesähelteillä kuin talvipakkasilla.
Energiatehokkuuteen pyritään myös kivirakentamisen tuoteteollisuudessa, ja alan yritykset ovatkin viime vuosina kehittäneet tuotannon prosessejaan vahvasti tästä lähtökohdasta käsin. Työ on ollut tuloksellista ja se jatkuu edelleen.
Hyvänä esimerkkinä aidosti vaikuttavista energiatehokkuustoimista voidaan mainita tehtaiden hukkalämmön talteenotto ja sen hyödyntäminen eri tavoin, muun muassa johtamalla se lähikaupunkien kaukolämpöjärjestelmiin, kuten Finnsementti ja Leca Finland tekevät. Vaikutus on merkittävä: tehtaiden toimittamalla lämpöenergialla lämpeävät vuosittain tuhannet pientalot. Useilla tiili- ja betonitehtailla tuotteiden esilämmitys, kuivatus sekä hallien lämmitys hoituvat tuotantoprosessista talteenotetulla lämmöllä.
Yritysten vastuullinen energiankäyttö ja aktiivinen työ yhä energiatehokkaampien prosessien kehittämiseksi säästää ympäristöä ja hyödyttää parhaimmillaan koko yhteiskuntaa.